Teheran

Sakineh Ashtiani reapareix a la televisió iraniana i recrea l'assassinat del seu marit

Després de la confusió generada al voltant de l'alliberament de Sakineh Ashtiani, la televisió de l'Iran ha emès un documental en què Ashtiani, condemnada a mort per adulteri, reconstrueix l'assassinat del seu marit. A les imatges Ashtiani reconeix estar implicada en el crim i explica com ella mateixa va injectar un sedant al seu marit abans que el seu amant el matés electrocutant-lo. Segons la cadena, Ashtiani només hauria sortit de la presó durant unes hores per rodar el documental.

Actualitzat
Sakineh Ashtiani ha reconegut estar implicada en la mort del seu marit. La dona, condemnada a mort per adulteri i per la seva suposada implicació en l'assassinat del seu marit, ha reaparegut en un documental emès per una cadena de televisió de l'Iran, Press TV, on ha explicat com es va produir la mort.

Al reportatge Ashtiani reconeix la seva col·laboració en l'assassinat, tot i que deixa clar que va ser el seu amant qui el va acabar matant electrocutant-lo. A hores d'ara, però, encara es desconeix si Ashtiani ha confessat voluntàriament i sense pressió o si l'han obligada.

Per la seva banda, la cadena de televisió ha assegurat que aquest documental, que dura mitja hora, només pretén mostrar l'altra vessant de la història, una història que consideren que ha estat "manipulada" i "intoxicada" pels mitjans de comunicació internacionals.

La condemna de les ONGs

Les crítiques davant l'emissió del documental aquest divendres no s'han fet esperar. Diverses ONGs han denunciat el frau "del sistema legal iranià". Per Amnistia Internacional les lleis de l'Iran han quedat vulnerades perquè "els estàndards internacionals per a un judici just, dels quals l'Iran en forma part, garanteixen el dret a no ser obligat a autoincriminar-se", un dret que en aquest cas no s'ha respectat.

A més, altres organitzacions, com el Comitè Internacional contra la Lapidació, han lamentat que el fill de la condemnada hagi participat en la gravació del documental i que les imatges hagin recreat l'escena del crim.

Confusió sobre l'alliberament a l'Iran de Sakineh Ashtiani

Al llarg d'aquest divendres les informacions contradictòries sobre el possible alliberament de Sakineh Ashtiani han estat constants. Inicialment es va informar que Ashtiani, el seu fill i el seu advocat havien estat alliberats, tot i que finalment es va confirmar que els tres condemnats van ser portats al seu domicili durant unes hores per gravar el documental que reconstrueix el crim.

Sakineh Ashtiani, de 43 anys i mare de dos fills, s'enfrontava a una mort per lapidació després que un tribunal a l'Iran la va declarar culpable el 2006 per haver mantingut una relació il·lícita amb dos homes després de la mort del seu marit.

L'execució es va suspendre arran de les crítiques que el cas va despertar entre la comunitat internacional, però el seu cas encara continuava obert. Ara, amb l'emissió de les imatges, els responsables de Press TV han explicat que la dona no serà lapidada, d'acord amb l'ordre emesa l'any 2005 per la justícia iraniana segons la qual no s'efectuarien més lapidacions, tot i que tampoc l'alliberaran.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut