Alguns veïns ha passat la nit al pavelló d'Hostalric

S'aixeca el confinament als 26 municipis de la llera del Ter

El cabal del Ter es troba en perill de desbordament a Sant Julià de Llor i Bonmatí, es reactiva el confinament en aquestes poblacions

Actualitzat

Protecció Civil ha aixecat a primera hora del matí, amb la llum del dia, el confinament a les zones més pròximes al Ter per perill d'inundació de les plantes baixes. Malgrat que es preveu que l'episodi del temporal Gloria acabi a la tarda, el perill de desbordaments es manté.

 

El Ter manté el perill de desbordament a Sant Julià de Llor i Bonmatí. cap a les 10 del matí s'ha reactivat el confinament preventiu en aquestes poblacions.

 

El president de la Generalitat, Quim Torra, demana que no s'abaixi la guàrdia.

"Som al tram final del Gloria. Ens falten sis hores meteorològiques. Cap relaxament, un punt d'atenció. S'han de seguir sempre les instruccions dels serveis d'emergència. No es pot acabar de descartar que s'hagin de prendre noves mesures de confinament i reallotjament."


Per la seva banda, el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha reiterat:

"S'ha aixecat el confinament sense donar per acabat l'episodi d'emergència, alerta i precaució. L'episodi es manté actiu en les properes hores i, per tant, tota la ciutadania ha d'estar pendent de qualsevol incidència al riu. L'alerta és a tot el país. Les mesures d'ahir eren per garantir la seguretat de totes les persones que viuen a prop del riu. "


Buch ha enviat un agraïment a totes les persones que han treballat durant la nit, als ajuntaments i a la ciutadania, "que ha entès la situació" i ha explicat que els reforços dels cossos de seguretat estaran actius fins que s'acabi l'episodi, que es preveu que sigui aquesta tarda.

Roda de premsa del CECAT amb el president Quim Torra i els consellers Buch i Calvet (CCMA)

El conseller també ha avisat que els rius continuen molt carregats. En aquest sentit, el conseller de Territori, Damià Calvet, ha explicat que es podrà "donar per tancat l'episodi meteorològic al migdia, però no l'episodi hidrològic".

"Sau i Susqueda estan a la màxima capacitat i, per tant, tot el que entra sortirà. A Susqueda arribarem a una xifra important per sobreeiximent."

El conseller ha afegit que estaran pendents de si cal activar alguna alerta. Pel que fa a l'Onyar, Calvet ha explicat que continua amb un cabal baix i que no es preveu haver d'activar cap alerta en aquesta zona.

 

Aixecat el confinament

Rosa Mata, cap de guàrdia de Protecció Civil, en una entrevista a TV3 ha explicat que la situació continua sent de risc perquè la previsió de les pròximes hores indica que el temporal ja s'haurà retirat aquesta tarda, però durant el matí es poden mantenir les precipitacions. Fins llavors, cal mantenir la precaució per si es tornen a incrementar els cabals.

"Aquesta nit no hem assolit els pics que esperàvem. Potser les màximes intensitats han estat al Tarragonès i al Priorat. Al llarg del matí, aquestes pluges que queden ens podrien fer créixer els cabals, per tant, hem d'estar atents."

Pel que fa a l'estat dels embassaments, Mata ha explicat que cal esperar per veure com evolucionen les pròximes hores:

"El desembassament més important és el de Susqueda. En aquests moments, tal com està desembassant, a la tarda, el Ter podria portar 1.000 metres cúbics per segon. Aguantem unes hores i anirem veient com ens afecten aquestes pluges. Fins al migdia hem d'estar molt atents."


Mata ha recordat que encara es busca un persona desapareguda a Palamós, després que ahir a la nit es confirmés la primera víctima mortal a Catalunya pel Gloria, també a Palamós. Recordem que a tot l'Estat, deu persones han perdut la vida.
Reunió del consell assessor INUNCAT amb el president Quim Torra

Mantenir precaució

Protecció Civil demana als municipis supervisar les zones inundables dels seus municipis. Es manté la restricció de fer activitats a l'aire lliure en el medi natural a les comarques de l'Alt Empordà, Baix Empordà, Gironès, Selva i Pla de l'Estany i també a la conca de la Tordera.

També recomana precaució en els desplaçaments interurbans en aquestes zones i també en la zona propera als rius Llobregat i Siurana i al marge esquerre del Segre, a les conques dels rius Sió, Corb, Ondara i Set.

Nit de confinament

Després de l'ordre de confinament dels veïns de la conca del Ter, els que viuen en zones inundables sense una planta superior al seu domicili han estat reallotjats. En alguns municipis com Anglès o Hostalric, l'Ajuntament ha habilitat el pavelló o l'escola per passar la nit amb tranquil·litat, lluny del riu.
S'han hagut de desallotjar 300 persones del poble de Massanes, a la Selva, per risc d'inundació, molts dels quals han anat al pavelló municipal. Són els veïns de la urbanització Riuclar, que viuen a tocar de la riera de Massanes, de la conca de la Tordera, un dels rius més afectats.

 

300 veïns de Massanes han passat la nit al pavelló municipal

Tres dotacions de Bombers, un helicòpter i agents dels Mossos van fer aquest desallotjament preventiu davant el risc de crescuda del cabal.

A Girona, segons ha explicat l'alcaldessa, Marta Madrenas, també s'han reallotjat tres persones grans que vivien en plantes baixes per passar la nit en lloc segur.

Durant la nit, els municipis al pas del Ter n'han vigilat el cabal a l'espera de l'arribada de l'aigua que baixa del sistema Sau-Susqueda, que està ple i ja vessa per sobre.

Sistema fluvial dels pantans de Sau i Susqueda del riu Ter
ARXIVAT A:
Temporal Gloria
Anar al contingut