Teheran

S'agreuja la crisi a l'Iran amb 13 morts durant els enfrontaments entre opositors i antiavalots als carrers de Teheran

S'agreuja la crisi a l'Iran. Almenys 13 persones han mort durant els incidents que hi ha hagut en les últimes hores als carrers de Teheran entre els opositors i la policia antiavalots. Aquest és un balanç difós per la televisió pública iraniana, que també ha emès imatges d'un incendi en una mesquita del centre de la ciutat i ja parla d'altres atacs en temples religiosos. La televisió en culpabilitza els opositors i els qualifica de "terroristes", mentre el govern segueix negant la presència de periodistes a les manifestacions.

Actualitzat
Aquestes informacions es difonen després que el candidat reformista, Mir Hussein Moussavi, ha desafiat la màxima autoritat del país, l'aiatol·là Ali Khamenei. En un comunicat penjat al seu lloc web, Moussavi acusa el guia suprem de voler imposar un govern que el poble no vol.

Aquesta és la primera vegada en 30 anys d'història de la república islàmica que un dirigent del règim -com havia estat Moussavi- s'atreveix a criticar en públic i obertament les instruccions del líder màxim.

Mentrestant, la màquina legal del règim s'ha posat en marxa. El Consell dels Guardians ha dit que està disposat a revisar un 10% dels vots, que triarà a l'atzar. El Consell dels Guardians és la institució que ha de validar les eleccions presidencials, i el seu veredicte s'ha de fer públic dimecres que ve.

Bloqueig informatiu

L'Iran segueix amb el bloqueig informatiu a l'oposició i als mitjans internacionals, cosa que ha convertit internet en l'única via per informar sense passar pel filtre del govern.
 
Aquest diumenge, les autoritats de Teheran han enviat una ordre d'expulsió al corresponsal de la BBC a l'Iran, Jon Leyne, i han detingut el periodista del setmanari "Newsweek" Maziar Bahari.
Anar al contingut