Un edifici de pisos
A l'estat espanyol, els estrangers que hi fan inversions en immobles poden aconseguir el passaport o el permís de residència. (Eduardo Parra / Europa Press)

S'agilitza la venda d'un habitatge heretat pels hereus no directes i sense testament

L'objectiu d'aquesta norma, coneguda com "la llei Cuba", era protegir un possible hereu desconegut, però frenava moltes operacions de compravenda

RedaccióActualitzat

Canvi a la llei hipotecària per estimular la compravenda d'habitatges heretats. Els hereus que no són familiars directes ja no han d'esperar dos anys per vendre la propietat.

Aquest divendres ha entrat en vigor un canvi a la llei que regula les hipoteques: s'ha eliminat l'article 28 de la Llei Hipotecària. Fins ara, si algú heretava una propietat sense ser familiar directe de la persona difunta, ni haver-hi testament, havia d'esperar dos anys per vendre-la. Des d'ara, aquest article s'ha derogat perquè s'ha considerat obsolet.

La decisió s'ha pres amb la intenció de dinamitzar el mercat de compravenda d'habitatges en un moment en què, arran de la pandèmia, han augmentat les herències d'habitatges per la mort dels propietaris. I a qui els hereta, en molts casos, li interessa treure'ls al mercat.

Si qui hereta és un fill o un net, aquest article ja no s'aplicava. Però sí que s'aplicava, en canvi, si qui heretava era per exemple un nebot o un germà, per tal de preveure la possibilitat que aparegués algun hereu directe reclamant l'habitatge.

A més, a Catalunya, si es dona aquest cas, la figura de la legítima ja permet pagar amb diners qualsevol reclamació sobre el patrimoni.

Llei Cuba

L'objectiu d'aquesta norma, que ve del segle XIX, era protegir un possible hereu desconegut, però això gairebé no passa i, en canvi, hi ha molts casos d'hereus que s'han trobat amb problemes.

Es coneix com "la llei Cuba" perquè estava pensat sobretot per a fills d'espanyols que havien emigrat a les colònies, perquè tinguessin temps de tornar a Espanya.

L'article 28, ara derogat, feia que la inscripció a nom dels nous propietaris, els hereus, no tingués efecte de cara a un possible comprador. La venda es registrava al Registre de la Propietat, però amb una anotació preventiva subjecta en aquesta clàusula.

A la pràctica, era un problema per al comprador que també sorgia al moment de demanar una hipoteca, ja que els bancs eren més reticents a concedir-la pel risc afegit que apareguessin hereus reclamant la propietat.

La derogació d'aquest article té caràcter retroactiu per als casos en què encara no han passat els dos anys previstos.

ARXIVAT A:
HabitatgeHipoteques
Anar al contingut