El portaveu del govern, Jordi Turull, i el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, han anunciat que es podrà votar en qualsevol col·legi

S'activa el cens universal per garantir el vot encara que hi hagi col·legis tancats

Actualitzat

Hi haurà cens universal per garantir que tothom pugui votar. És a dir, que tots els votants podran dipositar el seu vot a qualsevol centre de votació.

El govern acaba d'anunciar en roda de premsa que es podrà votar en qualsevol col·legi, una mesura pensada, sobretot, perquè puguin votar els ciutadans que trobin tancat el seu punt de votació. Ho ha anunciat Jordi Turull, conseller de la Presidència i portaveu del govern.

"Per a totes les persones a qui hagin tancat el punt de votació o el tanquin durant el dia, volem anunciar que hem desenvolupat un sistema pel qual poden votar a qualsevol punt de votació que trobin obert. A cada taula hi haurà un sistema per consultar el cens universal i validar que ningú hagi votat anteriorment. Es farà mitjançant un sistema electrònic que permet consultar tot el cens."

El govern haa pres aquesta decisió per garantir el dret de vot de tots els ciutadans.

Amb lentitud, però el cens universal funciona

Malgrat que el Ministeri de l'Interior ha assegurat, poques hores després de posar-se en marxa el cens universal, que l'havia desactivat, el conseller de Cultura, Lluís Puig, ho ha desmentit:

Hi haurà paperetes

La Generalitat ha assegurat que hi haurà paperetes a tots els punts de votació, però que no s'han pogut reposar tots els sobres que la Guàrdia Civil ha requisat. Per aquest motiu, Jordi Turull ha anunciat que, en cas que els sobres s'esgotin, "s'accepta votar sense sobre" allà on no h'hi hagi.

Turull ha assegurat que les urnes translúcides garanteixen l'anonimat del vot.


"S'accepta votar sense sobre. No s'han pogut fabricar tots. Allà on no n'hi hagi es podrà votar amb la papereta plegada, i les urnes translúcides garantiran l'anonimat."

El portaveu del govern ha garantit que hi haurà paperetes suficients a tots els punts de votació, però que si alguna persona es presenta en un col·legi electoral amb la seva pròpia papereta, la podrà fer servir.

"En el cas que algú porti la papereta de casa, perquè se l'ha imprès d'acord amb el model oficial, aquesta papereta podrà ser utilitzada."

El govern ha presentat el grup d'acadèmics i professionals per al seguiment del referèndum.

"El govern ha convidat diversos professionals de l'àmbit del dret i la ciència política. La seva tasca serà fer una anàlisi del desenvolupament de la jornada, del respecte o vulneració de drets fonamentals i de possibles incidències. Han acceptat la invitació Enoch Albertí, catedràtic de Dret Constitucional; Ferran Requejo, catedràtic de Ciència Política; Mercè Barceló, catedràtica de Dret Constitucional; Josep M. Vilajosana, catedràtic de Filosofia del Dret; Joan Vintró, catedràtic de Dret Constitucional; Ignasi Saura, advocat, i Eladi Creuet, notari."

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut