El morro de la morsa que dorm damunt de les barques al fiord d'Oslo (Reuters)
La morsa Freya en una imatge d'aquest estiu (Reuters)

Sacrifiquen la morsa Freya, l'estrella del fiord d'Oslo d'aquest estiu

Les autoritats de Noruega han pres la decisió perquè l'animal, de 600 quilos, podia ser un perill per a les persones

Actualitzat

Durant un mes, la morsa Freya ha estat una veritable atracció per als visitants del fiord d'Oslo, però també podia ser un perill, segons les autoritats noruegues, que han optat per sacrificar-la. Ho han fet a primera hora d'aquest diumenge.

"La decisió de sacrificar-la es va prendre sobre la base d'una avaluació global de l'amenaça que suposava per a la seguretat humana", ha dit el responsable de la direcció noruega de Pesca, Frank Bakke-Jensen, en un comunicat.

Segons ha explicat, "personal altament qualificat i entrenat va executar l'ordre seguint les rutines i regulacions actuals per a l'eutanàsia de mamífers marins" i van notificar-ho prèviament a la policia i l'autoritat de Noruega responsable del benestar animal.

Una imatge de fa uns dies difosa pel govern (Direcció de Pesca de Noruega)

La possibilitat de sacrificar la morsa es plantejava des de fa dies, perquè la gent no feia cas dels avisos de no acostar-s'hi. Tot i que en principi no era una amenaça per als humans, les autoritats temien que ataqués si se sentia en perill.

Se l'havia vist pescant peixos i sobretot fent migdiades, ja que aquests animals poden dormir fins a vint hores al dia. Per dormir més còmoda, la Freya havia pujat a algunes barques que estaven atracades, amb els propietaris preocupats pels 600 quilos de pes de l'animal.

També s'havia parlat de la possibilitat de traslladar la morsa mar endins però, després d'estudiar quina seria la millor solució, van concloure que "no es podia garantir per cap mitjà el seu benestar", segons ha assegurat el responsable de Pesca.

Una morsa dorm damunt de les barques al fiord d'Oslo
La morsa en una migdiada recent sobre una barca al fiord d'Oslo (AFP)

Normalment, les morses viuen en latituds més al nord, a l'Àrtic. Són una espècie protegida que s'alimenta sobretot d'invertebrats com mol·luscs, gambes, crancs i petits peixos.

A la Freya se la va veure per primera vegada al fiord de la capital noruega el 17 de juliol. La van batejar amb aquest nom en honor d'una deessa de l'amor i la bellesa de la mitologia nòrdica.

 

ARXIVAT A:
Noruega
Anar al contingut