S'acaben les oficines desertes: tornada esglaonada amb marge per al teletreball

Algunes empreses demanen que els treballadors tornin a treballar de forma presencial, però amb flexibilitat, a mesura que els indicadors de la pandèmia milloren

Maria Fernández NogueraActualitzat

A mesura que avança la vacunació i els indicadors de la pandèmia milloren, cada cop són més les empreses que reconsideren el teletreball. La casuística és molt àmplia, però en la majoria dels casos s'imposa, almenys a curt termini, un format mixt entre treball presencial i a distància. I aquest és, també, el model que voldrien tres de cada quatre treballadors, segons sostenen diferents estudis.

D'altra banda, segons un informe d'Esade i Infojobs, la meitat de les empreses mantindrà el teletreball -encara que sigui només per alguns dies- després de la pandèmia. Tot i això, l'oficina segueix tenint molt de pes en el model empresarial de la majoria d'empreses, com per exemple, en el cas d'HP a Sant Cugat del Vallès.

Després de més d'un any treballant des de casa, la major part dels seus 2.300 treballadors comencen a tornar a partir d'aquest dijous a l'oficina. De moment, la tornada és voluntària, amb reserva prèvia de l'espai de treball i només d'alguns dies a la setmana. Mireya Juárez no trepitjava el campus des del març de l'any passat:

"Jo prefereixo treballar des de casa i venir a l'oficina un o dos dies a la setmana."

A HP, la intenció és anar recuperant la presencialitat (CCMA)

A mesura que la pandèmia vagi a la baixa, la intenció de l'empresa és tornar a un model basat en la presència a l'oficina, però amb flexibilitat per treballar des de casa. Ho explica la directora de Recursos Humans d'HP per al sud d'Europa, Laura Santacreu:

"Donem aquesta flexibilitat, el que passa és que la majoria de les nostres feines requereixen col·laboració, treball en equip i innovació,i sabem que això es fa molt millor a les nostres oficines."

 

Cap a un model híbrid?

I és que, ara mateix, la majoria de companyies es plantegen establir un model híbrid de presencialitat i teletreball, com a mínim a curt termini. És el cas, també, de Noba, una empresa de 15 treballadors, que ja tenia un model flexible abans de la pandèmia i preveu mantenir-lo.

Ho explica el soci fundador de la companyia, Daniel Martín Callizo: "La flexibilitat la seguirem tenint igual. Però, si passés que tothom estigués a casa -que no crec que passi perquè actualment no està passant-, sí que hauríem de forçar certs punts de coordinació o trobades d'almenys un dia a la setmana".  

L'empresa Noba s'ha traslladat i preveu un sistema flexible de treball (CCMA)

D'altra banda, hi ha altres empreses que tenen clar que el seu futur passa exclusivament per l'oficina. És el cas de la consultoria Tactio, una mitjana empresa on la majoria dels empleats ja han tornat a la presencialitat i, si la pandèmia segueix a la baixa, la previsió és el retorn de la totalitat de la plantilla abans de finals d'any.

La directora de Recursos Humans de la companyia, Berta Cirera Meca, defensa que el treball a l'oficina els fa més àgils: "Durant el confinament ens hem sentit sols. Una reunió per videoconferència ajuda però no aporta el cent per cent de valor que tens quan ajuntes quatre ments creatives en una sala. El resultat és molt millor."  

 

El cas d'Amazon

Mentrestant, companyies com Amazon han donat de temps fins a finals de juny als seus treballadors dels Estats Units perquè retornin a l'oficina. A Espanya, els empleats de la tecnològica encara teletreballen de forma majoritària i no s'ha definit una data de tornada, si bé fonts de la companyia sí que remarquen que, la seva, és una cultura empresarial basada en l'oficina.

Altres empreses, com Zurich, que va ser de les primeres a teletreballar quan va esclatar la pandèmia, segueixen amb un model de treball a distància i, de moment, no tenen perspectives de tornar a la presencialitat.  

Pel que fa a l'administració pública, la Generalitat encara ha de definir un full de ruta per a la tornada a l'oficina dels empleats que estan treballant des de casa. Per ara, el que hi ha en vigor és un decret que permetria teletreballar com a màxim dos dies a la setmana el personal administratiu i tècnic dels serveis que no requereixen presencialitat. Caldrà veure si la pandèmia acaba modificant aquesta norma.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus TeletreballEmpresa
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut