Una mà agafa la mànega de la gasolina
El descompte es va aprovar a finals de març

S'acaba el descompte de 20 cèntims per litre de gasolina per a tothom

El govern espanyol preveu canviar la mesura abans d'acabar l'any i mantenir les bonificacions només per als sectors més afectats, com el transport, l'agricultura o la pesca

RedaccióActualitzat

El descompte generalitzat de 20 cèntims per cada litre de gasolina o gasoil, que s'aplica des de l'1 d'abril, té els dies comptats. A falta que el govern espanyol n'aprovi la retirada, el secretari d'Estat d'Economia i Suport a l'Empresa, Gonzalo García Andrés, ha avançat que la mesura s'adaptarà, i molt probablement en l'últim Consell de Ministres de l'any.

"Ha estat una mesura molt eficaç en un moment, com era a finals del març, de pujada forta dels costos i de la inflació per a tots els ciutadans, però era una mesura temporal i ara s'ha de retirar en termes generals, amb mesures d'acompanyament per als sectors que encara estan més afectats", ha explicat García Andrés en unes jornades econòmiques.

Per tant, sembla que La Moncloa aposta per mantenir la bonificació només per als sectors que en depenen especialment, com el dels transports. 

"No podem carregar als pressupostos el finançament d'una rebaixa de preus que no seran sostenibles", ha afegit.

En aquesta mateixa línia ja s'havia manifestat prèviament la vicepresidenta del govern espanyol, Nadia Calviño. La setmana passada afirmava que la mesura "té un impacte fiscal molt important i no beneficia les classes més vulnerables", sinó només a qui "té cotxe", i a més no s'incentiva l'estalvi en carburant.

La ministra també va detallar que el govern sospesa "mantenir-la" només per als sectors que sigui "necessària", com el del transport, l'agricultura, la ramaderia o la pesca, entre d'altres.

En paral·lel, el govern espanyol treballa en mesures per alleujar l'alça dels aliments. Tot plegat, s'hauria d'aprovar abans d'acabar l'any.

Un sortidor de gasolina
El descompte es mantindrà només per a alguns sectors (Unsplash/Dawn McDonald)

Nou mesos de descomptes

La bonificació dels 20 cèntims per litre es va aprovar a finals de març i va entrar en vigor l'1 d'abril. Formava part del pla de xoc que va aprovar el govern espanyol per pal·liar els efectes econòmics de la guerra a Ucraïna.

Aquest pla també incloïa, entre d'altres, un bo social a dos milions de llars i la rebaixa d'un 60% a l'impost de la factura de la llum.

En un primer moment, el descompte havia de durar només tres mesos, però la mesura s'ha prorrogat dues vegades, fins a arribar al 31 de desembre.
 

ARXIVAT A:
Energia
Anar al contingut