Sabater accepta repartir-se l'alcaldia de Badalona amb el PSC, però no a parts iguals
L'exalcadessa Dolors Sabater demana un exercici de confiança al PSC (ACN/Gemma Sánchez)

Sabater accepta repartir-se l'alcaldia de Badalona amb el PSC, però no a parts iguals

Guanyem Badalona demana als socialistes el vot a favor tot i no tenir tancat un acord, però el PSC manté que ha d'estar "signat" abans del ple d'investidura d'aquest dimarts

Irene Vaqué ReigActualitzat

L'exalcaldessa de Badalona Dolors Sabater ha acceptat la proposta del PSC de repartir-se l'alcaldia els pròxims tres anys, però rebutja fer-ho a parts iguals.

Sabater ha demanat als socialistes el vot favorable a la investidura, en el ple que es farà aquest dimarts al migdia, sense tenir tancat l'acord i amb el compromís que els detalls es concretin a posteriori.

Els socialistes li han respost que esperen un acord "signat" abans del ple i han remarcat que la proposta de compartir l'alcaldia 18 mesos cadascun no és només del PSC, sinó que també l'avalen En Comú Podem, Esquerra i Junts per Catalunya

Les negociacions entre la candidatura de Sabater, Guanyem Badalona, i el PSC, que presenta com a alcaldable Rubén Guijarro, han fet un gir les últimes hores i s'ha encarrilat una entesa que podria deixar fora de joc la llista més votada, el PP de Xavier García Albiol.

Xavier García Albiol i Dolors Sabater, en el ple del 2 de maig passat
Xavier García Albiol i Dolors Sabater, en el ple del 2 de maig passat (ACN/Àlex Recolons)


Guanyem demana el vot del PSC sense un acord tancat

Sabater ha considerat positiu que el PSC hagi aixecat el "veto" a la seva persona, però ha al·legat que el repartiment de l'alcaldia a raó d'any i mig per cada formació -començant per Guanyem- "donaria fragilitat" a l'executiu.

Guanyem considera que s'han de tenir en compte els 4 anys totals de mandat, i per això defensa que ells governin dos anys i el PSC, que ja ho ha fet mig any, ocupi l'alcaldia durant dotze mesos.

La dirigent de Guanyem ha demanat als socialistes un exercici de confiança i que votin per ella al ple, a l'espera de polir una entesa:

"La prioritat és el ple. Sabem que el que hi ha damunt la taula és ferm i no tenim cap dubte que demà el vot serà el que s'ha manifestat perquè hem acceptat tenir en consideració aquesta possibilitat (de compartir alcaldia amb el PSC)"

Sabater ha argumentat que l'acord que plantegen els socialistes "només és possible si primer hi ha ha l'elecció de l'alcaldia" i ha afegit que ara no es tracta de fer un "repartiment de cromos", sinó de "consolidar el bloc" d'esquerres. 

La dirigent de Guanyem ha justificat que "és impossible poder donar resposta a tots els detalls a menys de 24 hores del ple", perquè no hi ha temps de sotmetre un acord ferm a l'assemblea de la formació.

Sabater ha aplaudit que, després de molts dies de negociacions encallades, ara, la candidatura Badalona Valenta -amb la qual es van presentar Guanyem i ERC el 26M abans de desfer-la- "està en disposició de tenir una majoria" per accedir a l'alcaldia.

Aquest cap de setmana, Guanyem rebutjava l'opció d'una alcaldia repartida amb els socialistes, però ara han canviat de postura perquè, segons l'exalcadessa, fins aquest dilluns "no es reconeixia el lideratge de la candidatura d'esquerres més votada".


El PSC manté inalterable la proposta

Rubén Guijarro reclama un acord d'investidura per escrit i repartir-se 18 mesos l'alcaldia

Després de la roda de premsa de Sabater ha comparegut el candidat socialista, Rubén Guijarro, que ha matingut inalterable la proposta de repartiment i ha argumentat que té el suport dels altres grups: 

"La proposa ja no és només del PSC, sinó que l'avalen JxCat, En Comú Podem i ERC. Els termes són els que són, 18 mesos i 18 mesos. I, òbviament, tots estem d'acord, els que hem avalat la proposta, que hi hagi un acord per escrit i signat abans de la investidura."

El regidor socialista ha deixat clar que votaran "no" a Sabater si l'acord d'investidura no està firmat.

"L'acord serà 18 mesos i 18 mesos i estarà signat abans de demà, o no serà." 

Guijarro ha defensat que "no és temps de tripijocs", sinó de constituir un govern per fer front a la crisi social, sanitària i econòmica fruit de la Covid-19.

"És una proposta sincera i honesta", ha remarcat, que no està exempta de dificultats. "La decisió no és fàcil per al PSC ni segurament per a Guanyem Badalona en Comú, però crec que, amb la crisi que estem patint i patirem, la ciutat ha de quedar per sobre de tots i hem de deixar de banda les coses que hagin pogut passar", ha justificat. 

 

Si no hi ha acord, serà investit García Albiol

Si es materialitza un acord, els 4 regidors de Guanyem i els 6 del PSC se sumarien als 3 d'ERC i 2 dels comuns i 1 de JxCat, davant dels 11 que té el PP.

Totes cinc formacions s'han reunit per estudiar un pacte que permeti assolir els 14 vots necessaris per a l'alcaldia. Si no hi ha acord, serà investit García Albiol, com a representant de la llista més votada, com ha recordat Sabater:

"Demanem la responsabilitat de tothom per aconseguir aquests 14 vots per poder establir aquest govern de progrés. (...) Ens ho juguem a alcaldessa Dolors Sabaté o alcalde Xavier García Albiol. O obtenim una majoria progressista o tindrem alcalde del PP."


Precisament, en declaracions al Catalunya Nit de Catalunya Ràdio, García Albiol ha definit com a "pacte de la indecència" l'eventual acord entre Guanyem Badalona i el PSC, però ha afegit que, si tira endavant, beneficiarà la seva candidatura a les eleccions del 2023. 

"Amb aquest experiment només parlen sobre quants mesos es reparteixen l'alcaldia i no diuen res sobre propostes de la ciutat. Estic segur que el 2023 Badalona ens donarà la majoria absoluta"


Els comuns ocupen ara l'alcaldia accidental amb Aïda Llauradó al capdavant, després de la dimissió del socialista Álex Pastor, enxampat conduint begut i saltant-se el confinament.
 

Anar al contingut