Sabadell porta Endesa a la fiscalia pels constants talls de llum, agreujats pel fred
El mateix problema tenen alguns barris de Badalona
Sabadell porta Endesa a la fiscalia pels constants talls de llum, agreujats pel fred

Sabadell porta Endesa a la fiscalia pels constants talls de llum, agreujats pel fred

El mateix problema tenen alguns barris de Badalona

Actualitzat
Amb abric i sense foc a la cuina (ccma)

L'Ajuntament de Sabadell portarà Endesa davant de la justícia pels talls continus de llum que pateixen els veïns dels barris de Can n'Oriac i Can Puiggener. I l'Ajuntament de Badalona es reuneix amb la companyia per evitar els talls reiterats que també pateixen alguns barris de la ciutat, com el de sant Roc, Centre i la Pau, i ajudarà els veïns a presentar les denúncies.

Els talls s'han agreujat amb l'onada de fred que ha portat el temporal Filomena. La companyia acusa dels talls els ciutadans que es connecten il·legalment a la xarxa elèctrica.

L'ajuntament de Sabadell portarà Endesa a la Fiscalia pels continus talls de llum als barris de Can Puiggener​ i Can n'Oriach. Aquest diumenge a la nit, els veïns han sortit al carrer per protestar pels talls  i baixades de tensió del subministrament elèctric que pateixen des de fa 9 mesos i cada cop passen més sovint i duren més.

Són 800 famílies afectades i de moment els agents de la policia municipal aixequen acta, per si els afectats plantegen una denúncia conjunta.

La policia local de Sabadell recull actes dels talls de llum (CCMA)

Endesa diu que la mitjana de temps que es triga a restablir la llum ha estat de dues hores, però aquesta nit els veïns diuen que en porten quatre. Una de les veïnes, Ana Fernández, diu que en aquest mesos no els han solucionat res.

"A l'abril i per la pressió amb Endesa de les queixes dels veïns van canviar el cablejat, però no funciona. Continuem tenint molts talls i la cosa s'agreuja amb l'onada de fred."

"La calefacció no funciona, no ens podem dutxar, no podem fer el menjar, el microones tampoc funciona, a la nevera tot mig descongelat..." afegeix una altre afectat, José Luis Jiménez, que diu que quan més falta fa, més talls hi ha.

Al barri de Can Puiggener, Endesa diu que s'ha fet una sectorització de la xarxa per evitar que aquests talls afectin altres clients. Des d'aquesta setmana s'ha comprovat que també passa al barri de Ca n'Oriac, on s'ha començat també a sectoritzar, en concret al carrer Cerdanya.

L'Ajuntament els fa costat, perquè l'alcaldessa Marta Farrés tampoc està satisfeta amb les explicacions d'Endesa.

"He parlat amb la companyia moltes vegades, especialment durant aquest cap de sertmana i no ens acaben d'explicar quin és el problema, ens diuen que hi ha gent enganxada il·legal, però això fa tres setmanes no ens passava. A 8 barris de la ciutat, en barris molt diferents i amb tipologies molt diferents, és obvi que aquesta no pot ser l'explicació."

Endesa insisteix que els causants són els que punxen la llum. Les connexions irregulars acaben perjudicant altres clients, diu la companyia, perquè l'excés de consum provoca que el sistema es desconnecti de forma preventiva per evitar altres incidències que puguin generar riscos sobre les persones i les instal·lacions.

Precisament, aquest mateix diumenge s'ha incendiat un comptador al barri de Ca n'Oriac, al carrer Alcarria, sense provocar ferits. Dos habitatges amb cultius de marihuana estaven alimentant-se de forma irregular de la instal·lació de l'edifici.


Talls de llum a Badalona

Unas situació similar viuen el barris de Sant Roc, Centre i La Pau de Badalona. L'Ajuntament es reuneix aquest dilluns amb la companyia elèctrica per evitar els talls de llum reiterats en aquests barris. L'alcalde Xavier García Albiol ha anunciat en el seu Twitter que s'ajudarà els veïns a presentar les reclamacions a la companyia.


Aquest diumenge a la nit els veïns de Sant Roc també sortir al carrer per tornar a protestar tallant el carrer d'Alfons XII i després l'avinguda del marquès de Mont-roig, a la sortida de la C-31. Allà s'hi van concentrar unes 80 persones fins que els Mossos d'Esquadra els van apartar i es va poder reobrir el trànsit.

Els veïns de Sant Roc a Badalona, van tornar a tallar el carrer per protestar pels tall de llum (CCMA)

Davant de la companyia el consistori s'ha compromès a "exigir solucions definitives" als problemes de subministrament que segons ha dit Albiol, considera "inadmissible" la situació que han hagut de passar els veïns duranant l'onada de fred causada pel temporal Filomena. L'alcalde exigeix a l'elèctrica que faci una inversió urgent per evitar els talls de llum. Albiol admet que hi ha veïns que punxen la llum però atribueix els talls a una "xarxa tercermundista".

Anar al contingut