Pla escorç del regidor no adscrit Lluís Monge amb la resta de membres del ple de Sabadell de fons el 26 d'octubre de 017. (Horitzontal)
Pla escorç del regidor no adscrit Lluís Monge amb la resta de membres del ple de Sabadell de fons el 26 d'octubre de 017. (Horitzontal)

Sabadell aprova una moció que rebutja l'aplicació del 155 i exigeix l'alliberament de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez

Actualitzat

ACN Sabadell.-El ple de l'Ajuntament de Sabadell ha donat llum verda a dues mocions que rebutgen l'aplicació per part del govern de l'Estat de l'article 155 de la Constitució espanyola. Es tracta d'una proposta presentada per Unitat pel Canvi i Guanyem Sabadell que critica la decisió de l'executiu espanyol i demana també l'alliberament dels presidents de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez i d'Òmnium Cultual, Jordi Cuixart. L'altre text, impulsat per les forces sobiranistes i els dos regidors no adscrits, comparteix el mateix esperit, però a banda emplaça el Govern a complir amb el mandat del referèndum del passat 1 d'octubre. Totes dues iniciatives han prosperat, la primera amb els vots a favor dels regidors de les dues formacions que l'han redactada i el suport de Crida per Sabadell, ERC i PDeCAT, i la segona amb el recolzament dels partits i regidors favorables a la independència de Catalunya. El PSC s'ha abstingut en la primera i ha votat en contra de la segona. C's les ha rebutjat i el PP no ha assistit a la sessió.

Els diferents grups municipals amb representació al ple de Sabadell han protagonitzat un debat intens en què Ciutadans i el PSC, les úniques forces que no han donat suport a cap dels dos textos - el PP no hi ha assistit -, han estat en el punt de mira de les crítiques i els retrets.El portaveu d'ERC, Juli Fernàndez, ha lamentat que "per desgràcia" el PSC hagi acabat desmarcant-se de la moció que Guanyem Sabadell i Unitat pel Canvi han presentat i ha recordat que "l'aplicació de l'article 15 anul·la de facto l'autonomia catalana". Així, ha remarcat que el president de la Generalitat ha mostrat diàleg en reiterades ocasions i que hi ha hagut fins a divuit iniciatives parlamentàries per reclamar un referèndum que l'única resposta que han tingut ha estat "la repressió". El portaveu del PSC, Josep Ayuso, ha explicat que havia compromès el seu vot a favor al text sempre i quan es rebutgés a la vegada la Declaració Unilateral d'Independència (DUI). "Per què, si no són independentistes, no rebutgem també la DUI?", s'ha preguntat Ayuso. En aquesta línia ha insistit que els socialistes condemnen "la violació de drets fonamentals i la presó preventiva de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart", però reitera que des del seu punt de vista el més adient és "un procés electoral on la ciutadania sigui cridada amb unes garanties". El portaveu d'Unitat pel Canvi, Joan Berlanga, ha advertit a Ayuso que "no es bo que demà o dissabte comenci la liquidació de l'autogovern de Catalunya" i ha demanat al PSC que doni suport a la moció impulsada per aquesta formació i Guanyem Sabadell perquè "l'únic que demana és la no aplicació del 155 i l'alliberament de dos activistes que estan a la presó". Adrián Hernández, regidor de Ciutadans, ha criticat durament els dos textos, però ha estat especialment contundent amb Unitat pel Canvi i Guanyem Sabadell a qui ha acusat de deixar de banda les polítiques d'esquerres i apropar-se als independentistes. "Sorprèn que hagin abandonat els seus votants d'esquerres per fer companyia a la causa independentista", ha sentenciat. Diversos assistents a la sessió i també els regidors de les forces sobiranistes han mostrat un cartell on es podia llegir "Nosaltres democràcia ells repressió" en diferents moments del ple municipal, especialment quan qui havia d'intervenir eren els regidors de Ciutadans.

Anar al contingut