Pla general de l'alcalde de Sabadell, Maties Serracant, amb el primer tinent d'alcalde, Joan Berlanga i la tercera tinenta d'alcalde,…
Pla general de l'alcalde de Sabadell, Maties Serracant, amb el primer tinent d'alcalde, Joan Berlanga i la tercera tinenta d'alcalde, Marisol Martínez en el ple de l'11 d'octubre de 2017. (Horitzontal)

Sabadell aprova una moció en suport a la declaració d'independència de Junts pel Sí i la CUP

Actualitzat

ACN Sabadell.-L'Ajuntament de Sabadell ha donat llum verda a una moció en suport a la declaració d'independència signada pels 72 representants de Junts pel Sí i la CUP al Parlament el 10 d'octubre de 2017. La proposta recorda que "malgrat les actuacions repressives exercides per part de l'estat espanyol" l'1 d'octubre es va poder votar i remarca que a Sabadell van exercir el seu dret 62.896 electors. D'aquesta forma el consistori es compromet a traslladar aquest compromís a la Generalitat, el Parlament, la Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació Catalana de Munisipis. La moció ha comptat amb el suport dels grups que han presentat el text - ERC, Crida per Sabadell, CiU i els dos regidors no adscrits-. Hi han votat en contra Unitat pel Canvi, Guanyem Sabadell, el PSC, el PP i C's.

La proposta ha arribat al ple a última hora de la mà dels tres partits sobiranistes amb representació a l'Ajuntament de Sabadell: ERC, CiU i Crida per Sabadell. Els portaveus d'aquestes formacions han defensat els resultats del referèndum assegurant que Catalunya està vivint un "moment històric". En aquest sentit s'ha expressat el portaveu d'ERC, Juli Fernàndez, que ha afirmat que "el naixement de la República catalana ha estat defensat i guanyat davant l'hostilitat de l'Estat espanyol". El líder del grup municipal de CiU, Carles Rossinyol, ha assegurat que el referèndum "va se runa cosa real, va passar" i ha considerat que l'Estat espanyol està "malalt d'odi" envers Catalunya. "Sembla un Estat del segle XIX reprimint un poble del segle XXI", ha valorat. Per la seva banda, el portaveu de Crida per Sabadell, Lluís Perarnau, ha valorat que "ha arribat el moment d'iniciar la construcció del que el poble català ve anel·lant des de fa temps. El regidor no adscrit Lluís Monge, antic PSC, ha titllat els agents de la policia espanyola i de la Guàrdia Civil de "mercenaris" i ha assenyalat que l'executiu de Mariano Rajoy ha apostat per "un model de repressió i guerra bruta contra un model català d'intel·ligència i reflexió". Ciutadans i el PP han criticat que el Govern hagi actuat al marge de la legalitat. "Violant totes les lleis democràtiques s'ha dedicat a governar per una sola part de Catalunya", ha considerat Esteban Gesa (PP) que ha dit que només pot existir diàleg dintre de la legalitat. José Luis Fernádez, portaveu de C's, ha assenyalat que amb el text d'aquesta moció "sembla que s'hagi retrocedit mil anys en el temps". Així mateix ha criticat la declaració que es va signar el 10 d'octubre al Parlament: "Diuen que és dels representants del poble de Catalunya i la resta què passa, que no ho son?", s'ha preguntat Fernàndez que ha dit no acabar d'entendre què va fer ahir Carles Puigdemont. Així mateix, ha advertit a la resta de formacions que "no hi haurà una nova legalitat". Per la seva banda, Unitat pel Canvi i Guanyem Sabadell, han tornat a demanar diàleg i s'han mostrat en contra de les decisions unilaterals. Josep Ayuso (PSC), ha defensat no ser independentista, tot i que ha remarcat que "sembla un pecat avui en dia". El socialista ha assenyalat que el referèndum "no va tenir garanties suficients" i ha advertit que el procés no està apropant Catalunya a Europa. Finalment el text ha obtingut 13 vots a favor i 13 en contra, de forma que l'alcalde, Maties Serracant (Crida per Sabadell), ha fet valer el seu vot de qualitat i ha decantat la balança a favor del sí.

Anar al contingut