Els menors ben equipats sempre van acompanyats per adults

Rutes escolars per anar pedalant a l'escola: el bicibús s'estén per Catalunya

Una app coordina rutes i horaris a set escoles de Vic, dues a Sant Julià de Vilatorta i també a Amposta, Lleida, Sabadell, Sant Cugat, Gavà i Barcelona

Cada cop més nens i nenes van a l'escola pedalant en grup. Es tracta del bicibús, una inciativa sorgida a Vic que s'està estenent no només a Osona, sinó a altres indrets de Catalunya, fins i tot a Barcelona.

A Vic ja hi ha 7 escoles que s'hi han sumat. El BusBici, com en diuen a Osona del bicibús, funciona com si fos un autobús escolar, amb una ruta i unes parades establertes. A través d'una aplicació de mòbil es coordinen les línies, els recorreguts i els horaris. A mesura que avancen cap a l'escola s'hi van afegint més bicicletes que fan un mateix recorregut.

Un grup espera en una parada afegir-se a la ruta del BusBici a Vic (ACN/Lourdes Casademont)

Van començar a fer-ho només els divendres i ara hi ha uns 180 nens i nenes de diferents edats que ja ho fan cada dia. Circulen en grup perquè és més segur i sempre van acompanyats d'adults voluntaris, familiars o mestres. 

 El Joan, de 12 anys, amb el seus germans Guillem, de 9, i Gala, de 5, cada dia van amb bicicleta a l'escola. Els acomanya la seva mare Leoní, que fa de voluntària.

"Cada dia, i si la meva mare no pot també hi anem. Jo, en Guillem i la Gala agafem la bici i vigilant molt ens fiquem en fila i anem seguint el carril bici."  

Per la Leoní, no només és una opció sana, sostenible i una forma de fer amics, sinó que també aporta valors com ara el sentit de responsabilitat, l'autonomia i la solidaritat amb els companys. 

"S'ajuden, s'animen, els grans animen els petits. És una cosa que els surt d'ells. Si a vegades falta un motor, els nens més grans ja agafen i diuen als petits: seguiu-me a mi, com a motor. Són coses que surten espontàniament i t'adones que allà s'ha fet una família brutal." 

Un grup espera en una parada afegir-se a la ruta del BusBici a Vic (ACN/Lourdes Casademont)

També ha suposat un canvi per a moltes famílies que anaven en cotxe a l'escola. I és que un dels compromisos és que a la sortida de l'escola recullin els fills en bicicleta. "Aquell divendres, els pares han de recollir els fills amb bicicleta. I això vol dir que, de retruc, ells també hauran de sortir amb bicicleta per anar a treballar i, per tant, seran menys cotxes que circularan aquell dia per Vic", explica Fermí Tanyà, de l'Associació Osona en Bicicleta, que amb Canvis en Cadena han impulsat aquest model per anar a l'escola, un model que ha trobat el suport de les famílies, la comunitat educativa i l'Ajuntament.

"Seria molt interessant que l'administració, més enllà de l'ajuntament, l'adoptessin per desplegar-la a altres ciutats."

Van començar com a prova pilot abans del confinament i ara ja són 11 les línies desplegades a Vic i algunes ja venen de municipi pròxims. Aquesta primavera s'hi han incorporat dues escoles de Sant Julià de Vilatorta. I l'Ajuntament de Vic ja preveu incorporar el BiciBus als casals d'aquest estiu. 

En aquesta escola de Vic s'ha hagut d'ampliar l'aparcament per a bicicletes i patinets (ACN/Lourdes Casademont)

 

 

S'estén a tot Catalunya

La idea ja s'ha posat en marxa a ciutats com Amposta i Lleida, o a l'Àrea Metropolitana en escoles de Sabadell, Sant Cugat i Gavà i fins i tot a Barcelona.

 

 

Yago Raventós, professor de l'escola Reial Monestir de Santa Isabel de Barcelona, ho va proposar a la seva escola el mes de març i ha estat un èxit.

"No esperàvem una resposta tan positiva. Hem vist que teníem una demanda latent aquí a l'escola i anem desplegant línies. Pràcticament setmana a setmana."  

Raventós recorda que a la ciutat 1.000 persones moren cada any a causa de la contaminació.

 

 

ARXIVAT A:
Educació Medi ambientSostenibilitatMenors
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut