Rutes d'arquitectura a la carta i a l'abast de tothom
Propostes de més d'una cinquantena de rutes per Catalunya per apropar espais emblemàtics i també exemples de l'arquitectura més desconeguda als ciutadans
Un poble com Cadaqués es pot mirar amb intenció purament turística o amb l'objectiu d'aprofundir en el seu caràcter. En la ruta que proposa el portal d'arquitectura catalana dirigit per Aureli Mora i Omar Ornaque, es busca indagar en l'obra dels arquitectes Correa i Milà, que van iniciar als anys 50 la construcció d'un Cadaqués més contemporani.
Aquesta és una de les propostes que es poden trobar al portal arquitecturacatalana.cat i que apropen l'arquitectura als ciutadans no especialitzats en la matèria. La web està pensada en carrusel, com les plataformes en streaming, i ofereix els trajectes sobre el mapa per poder-los visualitzar més fàcilment. També aporta fotos i informació sobre el temps estimat per completar cada visita.
Les rutes són tant interessants com variades, i fins i tot curioses o inesperades. D'entrada, ara que som en "període olímpic" podem dir que el portal proposa sis rutes per tots els equipaments de Barcelona 92. Tant a Barcelona com a Badalona, l'Hospitalet de Llobregat o Banyoles. Rutes que parlen dels edificis que s'han convertit en el llegat dels Jocs a Catalunya.
El cinema i l'art també tenen el seu espai. Una de les rutes més atractives és la relacionada amb el cinema rodat a Catalunya. La web proposa visitar els escenaris de films com "Salvador", "Vicky, Cristina, Barcelona" o "Todo sobre mi madre". "Volem arribar a la gent a través del ganxo que ens genera a tots el cinema. Hi ha un element de record i fetitxisme dels llocs que has vist a la pantalla, d'anar a veure'ls en directe o inclús tocar-los", diu Omar Ornaque, codirector del portal.
Al voltant de l'art, altres rutes proposades són les petjades de Miró o Picasso a Barcelona. "Aquestes rutes et porten a llocs per on potser passes cada dia i que potser no els dones importància, però revisitant-los i llegint per què són importants, t'aporten alguna cosa més", afirma Ornaque.
La ruta per l'AP-7 també té la seva gràcia. Ens fa saber que, a part de fer cues a l'autopista, podem aprendre sobre el patrimoni arquitectònic. Fixar-nos en el mural de la fàbrica Tipel, a Parets del Vallès, o en la seu d'iGuzzini, firma italiana d'il·luminació de disseny, a Sant Cugat, el pont de l'àrea de servei del Penedès o la Porta Catalana de Josep Lluís Sert i Jaume Freixa, a la frontera francesa. Segons Omar Ornaque, "aquesta ruta parla de l'arquitectura del reclam, que era una utopia molt dels anys 60 i 70, del "desarrollismo" franquista. Tothom que tenia un 600 viatjava i l'autopista servia per poder anunciar-se i seguir generant societat de consum".
Un altre trajecte molt estiuenc és el de "Traces del turisme informal: del delta del Llobregat a Salou", que recorre la costa buscant càmpings que potser encara hi són o que ja han desaparegut, però que han deixat pistes nostàlgiques del seu pas. La ruta comença a Viladecans al càmping La Ballena Alegre i va fins al càmping de Salou.
Les rutes ara ja passen de 50 i la idea és arribar a 200 el 2026, que és quan Barcelona es convertirà en la capital mundial de l'arquitectura i del Congrés Mundial de la Unió Internacional d'Arquitectes.