Passatge del Rellotge, a Barcelona (Fons fotogràfic Lluís Casals/ Arxiu COAC)

Rutes d'arquitectura a la carta i a l'abast de tothom

Propostes de més d'una cinquantena de rutes per Catalunya per apropar espais emblemàtics i també exemples de l'arquitectura més desconeguda als ciutadans

Begoña García PlaActualitzat

Un poble com Cadaqués es pot mirar amb intenció purament turística o amb l'objectiu d'aprofundir en el seu caràcter. En la ruta que proposa el portal d'arquitectura catalana dirigit per Aureli Mora i Omar Ornaque, es busca indagar en l'obra dels arquitectes Correa i Milà, que van iniciar als anys 50 la construcció d'un Cadaqués més contemporani.

Aquesta és una de les propostes que es poden trobar al portal arquitecturacatalana.cat i que apropen l'arquitectura als ciutadans no especialitzats en la matèria. La web està pensada en carrusel, com les plataformes en streaming, i ofereix els trajectes sobre el mapa per poder-los visualitzar més fàcilment. També aporta fotos i informació sobre el temps estimat per completar cada visita.  

Casa Josep Masana, a Barcelona (Fons fotogràfic Lluís Casals / Arxiu històric COAC)

Les rutes són tant interessants com variades, i fins i tot curioses o inesperades. D'entrada, ara que som en "període olímpic" podem dir que el portal proposa sis rutes per tots els equipaments de Barcelona 92. Tant a Barcelona com a Badalona, l'Hospitalet de Llobregat o Banyoles. Rutes que parlen dels edificis que s'han convertit en el llegat dels Jocs a Catalunya.

L'Hospital del Mar, a Barcelona (Ferran Freixa)

El cinema i l'art també tenen el seu espai. Una de les rutes més atractives és la relacionada amb el cinema rodat a Catalunya. La web proposa visitar els escenaris de films com "Salvador", "Vicky, Cristina, Barcelona" o "Todo sobre mi madre". "Volem arribar a la gent a través del ganxo que ens genera a tots el cinema. Hi ha un element de record i fetitxisme dels llocs que has vist a la pantalla, d'anar a veure'ls en directe o inclús tocar-los", diu Omar Ornaque, codirector del portal.

Cementiri de Montjuïc, un dels escenaris de "Todo sobre mi madre" (Vicente Zambrano González)

Al voltant de l'art, altres rutes proposades són les petjades de Miró o Picasso a Barcelona. "Aquestes rutes et porten a llocs per on potser passes cada dia i que potser no els dones importància, però revisitant-los i llegint per què són importants, t'aporten alguna cosa més", afirma Ornaque.

Façana de la fàbrica Tipel, a Parets del Vallès (Autor desconegut)

La ruta per l'AP-7 també té la seva gràcia. Ens fa saber que, a part de fer cues a l'autopista, podem aprendre sobre el patrimoni arquitectònic. Fixar-nos en el mural de la fàbrica Tipel, a Parets del Vallès, o en la seu d'iGuzzini, firma italiana d'il·luminació de disseny, a Sant Cugat, el pont de l'àrea de servei del Penedès o la Porta Catalana de Josep Lluís Sert i Jaume Freixa, a la frontera francesa. Segons Omar Ornaque, "aquesta ruta parla de l'arquitectura del reclam, que era una utopia molt dels anys 60 i 70, del "desarrollismo" franquista. Tothom que tenia un 600 viatjava i l'autopista servia per poder anunciar-se i seguir generant societat de consum".

Casal Sant Jordi, de Francesc Folguera i Grassi (Felipe Ugalde)

Un altre trajecte molt estiuenc és el de "Traces del turisme informal: del delta del Llobregat a Salou", que recorre la costa buscant càmpings que potser encara hi són o que ja han desaparegut, però que han deixat pistes nostàlgiques del seu pas. La ruta comença a Viladecans al càmping La Ballena Alegre i va fins al càmping de Salou.

Les rutes ara ja passen de 50 i la idea és arribar a 200 el 2026, que és quan Barcelona es convertirà en la capital mundial de l'arquitectura i del Congrés Mundial de la Unió Internacional d'Arquitectes.

Antiga Fàbrica de Ceràmica Pujol i Bausis, a Esplugues de Llobregat (Fons fotogràfic Lluís Casals/ Arxiu COAC)

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut