Instal·lacions del gasoducte Nord Stream 1
Els gasoductes són la principal via d'entrada del gas rus a Europa (Reuters/Hannibal Hanschke)

Rússia talla una de les principals vies per enviar gas a Europa, el gasoducte Iamal

El gasoducte Iamal permet transportar gas rus fins a Alemanya a través de Polònia

Redacció / AgènciesActualitzat

El gegant gasístic rus Gazprom ha tallat el subministrament de gas a Europa pel gasoducte Iamal, en concret a través de Polònia, després que Rússia imposés sancions contra la propietària del tram polonès, EuRoPol GAZ , segons ha informat en un comunicat. El gasoducte en qüestió travessa Polònia i arriba fins a Alemanya.

"De conformitat amb el decret del president de la Federació Russa 252 del 3 de maig i la resolució del govern 851 de l'11 de maig, s'han imposat sancions a diverses empreses estrangeres. Entre ells hi ha EuRoPol GAZ, propietària del tram polonès del gasoducte Iamal-Europa", ha assenyalat el portaveu de Gazprom, Serguei Kupriànov.

Per això, ha afegit al compte de Telegram de la gasística russa, "s'ha imposat una prohibició de transaccions i pagaments a favor de persones subjectes a sancions, cosa que significa en particular per a Gazprom una prohibició de l'ús del gasoducte propietat d'EuRoPol GAZ per transportar gas rus a través de Polònia".

L'anunci arriba el mateix dia que Finlàndia ha oficilitzat que vol entrar a l'OTAN, moviment que Rússia ha qualificat d'amenaça.


Degoteig de tancaments

Des d'aquest dimecres, Rússia ja havia tancat un dels principals gasoductes d'Ucraïna, per on fins ara arribava la tercera part del gas rus a Europa a través d'aquest país. L'operadora del sistema de gas ucraïnès (GTSOU) va acusar Moscou d'haver provocat l'aturada del subministrament a través de Sokhranivka, ja que una bona part de les instal·lacions estan situades al Donbass, territori actualment controlat majoritàriament per l'exèrcit rus.

GTSOU va fer públic un comunicat en què deia que no podia operar a la seva estació de compressió de gas de Lugansk, a causa de "la interferència de les forces d'ocupació en els processos tècnics".

L'empresa ucraïnesa també afirmava que podria redirigir el gas a través del punt d'interconnexió de Sudzha, controlat per Ucraïna, tot i que Gazprom --l'empresa russa de gas-- va dir que aquest moviment era "tecnològicament impossible".

 

ARXIVAT A:
EnergiaUcraïnaRússia
Anar al contingut