Vladímir Putin, el president rus

Rússia suspèn pagaments per primer cop en un segle, forçada per les sancions

El país presidit per Vladímir Putin no havia deixat de complir amb les obligacions de pagament de deute sobirà des del 1918, quan la revolució bolxevic va provocar un terrabastall en l'economia de la república

Carles Claret VilasecaActualitzat

El bloqueig a les operacions econòmiques russes a escala internacional, progressivament, va comportant conseqüències. Això sí, amb un horitzó incert supeditat a la marxa de la guerra a Ucraïna.

El govern del Kremlin ha deixat de complir amb les obligacions de pagament del deute públic en divises per primera vegada des de fa més d'un segle. Va ser el 1918, durant el transcurs de la revolució bolxevic.

Aquest diumenge va vèncer el període de gràcia de 30 dies perquè Rússia abonés al voltant de 100 milions de dòlars corresponents als interessos de dos cupons d'eurobons subscrits amb la moneda dels Estats Units.

Durant la crisi del 1998 Rússia també va incórrer en impagament, però l'afectació va ser sobre bons a pagar en rubles, no en divises.

Aïllament econòmic

En realitat, però, Rússia sí que disposa de liquiditat i recursos per assumir el pagament d'aquest deute; però el bloqueig impedeix que pugui fer pagaments a escala internacional.

S'estima que Rússia disposa d'unes reserves de 600.000 milions de dòlars en divises estrangeres, a més a més d'or. Tanmateix, el fet que una part estigui dipositada fora de les seves fronteres, més les limitacions d'accés al sistema bancari internacional, fan que no pugui pagar interessos en dòlars.

Entrada al Banc Central de Rússia, a Moscou
Entrada al Banc Central de Rússia, a Moscou (Maxim Shemetov/Reuters )

Per forçar el reintegrament, la declaració formal d'impagament l'hauria de fer una de les grans agències de qualificació, però a causa de les sancions occidentals aquestes agències van deixar de taxar les entitats russes.

Per tot plegat, la declaració d'impagament de Rússia té un caràcter simbòlic, ja que és producte de la marginació econòmica, financera i política activada per contrarestar la guerra a Ucraïna.  

Des de l'inici del conflicte armat, al març, l'espasa de Dàmocles a Rússia per l'entrada en l'anomenat "default" s'ha pogut anar esquivant.


Rússia ho qualifica de "farsa"

De fet, precisament, el ministre de Finances rus, Anton Siluànov, ha apuntat que la situació de "default" (suspensió de pagament) és una "farsa", perquè s'ha creat de manera artificial. Pel Kremlin, s'ha impedit que Rússia pugui fer front als pagaments quan, en realitat, té tant els recursos com la voluntat de complir amb les obligacions.

A finals de maig, els Estats Units van anunciar que no renovarien l'exempció que havia permès processar, cas per cas, pagaments del deute de Rússia a través d'entitats nord-americanes i internacionals.

Així, deixava Moscou sense capacitat de fer pagaments de deute sobirà en moneda estrangera. Per això, la setmana passada, el govern presidit per Putin va anunciar que, per "motius de força major", passaria a assumir en rubles el pagament del deute públic pendent subscrit en dòlars, redundant en el fet que la situació d'impagament l'havia fabricat Occident artificialment.

El ministre de Finances rus, Anton Siluànov
El ministre de Finances rus, Anton Siluànov, al Fòrum Internacional d'Economia de Sant Petersburg (Reuters)

Aïllament econòmic

No obstant això, si les agències de qualificació no operen a Rússia i ningú compra deute, s'intensifica l'aïllament del país, que té tallats tant els canals financers internacionals com l'activitat global dels seus bancs més importants.

A més, el país presidit per Valdímir Putin, en ple context de guerra, té altres problemes econòmics de caràcter intern, com una inflació altíssima, de dos dígits, i una recessió econòmica que no s'havia vist des de feia molts anys.

Pel que fa als bons, el deute es podria reclamar a Rússia si un 25% dels creditors es posessin d'acord. Un cop vençuts els terminis, la decisió només depèn d'ells i, segons els experts, abans de reclamar, és probable que esperin a veure com es desenvolupa el conflicte a Ucraïna.

La recuperació de les inversions en deute públic rus dependran del nivell de sancions a les quals Occident sotmeti Rússia. Les reclamacions de pagament dels bons esdevenen nul·les al cap de tres anys.


La guerra: també en clau econòmica

A banda dels moviments de tropes, l'ús de munició i el llançament de bombes, la decisió de Rússia d'envair Ucraïna ha entrat en una batalla paral·lela en clau econòmica.

La fuga de multinacionals de matriu nord-americana, com ara McDonalds, o europea s'ha anat succeint de manera compassada amb l'inici de les sancions econòmiques.

En les primeres setmanes del conflicte bèl·lic amb Ucraïna, Vladímir Putin va exigir als països europeus als quals proveïa de gas que paguessin en rubles, per apuntalar la moneda russa en el mercat de divises. Una l'exigència del Kremlin als països que considera "hostils" i un contraatac als bloquejos de la UE a partir del subministrament energètic.    

Els primers damnificats per l'amenaça de tancament de l'aixeta dels gasoductes a través d'empreses com Gazprom van ser dos antics satèl·lits soviètics: Polònia i Bulgària.

Dels països amb més pes dins de la UE, el més dependent de la compra de gas rus és Alemanya. Altres estats com Espanya n'han reduït el subministrament a la mínima expressió, augmentant l'adquisició de gas liquat als Estats Units.

Central de gas a Lubmin, Alemanya
Central de gas a Lubmin, Alemanya (Reuters)

Tot i que la presidenta de la UE, Ursula von der Leyen, va qualificar de "xantatge" l'exigència de Putin, s'ha articulat un pla europeu per deixar de dependre dels jaciments i les matèries primeres de la Federació Russa.

Mentrestant, Vladímir Putin no ha afluixat i ha tancat la clau de pas dels principals gasoductes que connecten Rússia amb Europa i, amb l'imminent ingrés dels països nòrdics a l'OTAN, també ha tallat el subministrament elèctric a Finlàndia.

ARXIVAT A:
Rússia
Anar al contingut