Nens ucraïnesos jugant amb un tanc rus destruït, a Kíiv (Ahmed Jadallah/Reuters)

Rússia s'endú milers de menors ucraïnesos a la força: "Són fills de l'Estat"

Una extensa investigació de l'agència de notícies Associated Press destapa els esforços de Moscou per "adoptar" nens i nenes orfes de la guerra i criar-los com a russos

Marc PratsActualitzat

La guerra a Ucraïna ha deixat milers de nens i nenes orfes. Durant vuit mesos, el conflicte bèl·lic ha colpejat ciutats com Mariúpol, que han quedat totalment devastades per les bombes.

Milers d'infants han acabat en orfenats del Donbass, territori controlat en gran part pels prorussos. Un reportatge de l'agència Associated Press ha destapat l'engranatge de les autoritats russes per "adoptar" aquests menors ucraïnesos procedents de la guerra.

Segons la investigació, Moscou ha tirat pel dret amb els nens ucraïnesos i ha iniciat una operació de deportació de menors cap a Rússia o cap a territoris controlats per Rússia.

La major part dels edificis de Mariúpol han quedat greument afectats (Alexander Ermochenko/Reuters)

A través de la investigació, basada en desenes d'entrevistes amb pares i mares, infants i funcionaris, tant a Ucraïna com a Rússia, AP assegura que l'engranatge rus inclou un registre de famílies russes "adequades", a qui fins i tot es compensa econòmicament.

També es fa referència a ofertes com colònies d'estiu per a orfes ucraïnesos, classes d'"educació patriòtica" o facilitar el contacte de les noves famílies amb els nens i nenes del Donbass.

AP destapa també que els funcionaris russos menteixen als menors dient-los, per exemple, que han acabat allà perquè "no eren desitjats pels seus pares".

Segons s'apunta en el reportatge, el fet de criar els infants de la guerra en un altre país pot ser un indici de genocidi, ja que s'entén com un intent d'esborrar "la identitat de la nació enemiga".

Al setembre, Nacions Unides va donar credibilitat a les denúncies de nens i nenes "deportats" a Rússia.

"Fills de l'estat"

Mentre els experts en crims de guerra insisteixen que fins i tot en el supòsit que els pares hagin mort en el conflicte, els fills haurien de ser acollits o adoptats al mateix país --en aquest cas Ucraïna, i no pas Rússia-- Moscou justifica la seva actuació pels que anomena "fills de l'Estat".

I és que per Rússia, aquests nens no tenen pares ni tutors per cuidar-los i, en tot cas, si els tinguessin, seria impossible contactar amb ells a causa de la situació de guerra que hi ha.

A partir d'aquest argument, el Kremlin ha fet canviar fins i tot la llei que prohibia, fins ara, l'adopció de menors estrangers. El maig passat, Putin va firmar un decret que facilitava l'adopció i va donar la ciutadania als nens ucraïnesos "sense pares", cosa que fa més difícil que Ucraïna i els seus familiars vius els puguin recuperar.

Putin ha firmat un decret que facilita l'adopció de menors ucraïnesos a Rússia (Sputnik/Vyacheslav Prokofyev via Reuters)

Segons fonts ucraïneses citades per l'agència de notícies, les tropes russes s'haurien endut ja milers de nens per la força. Algunes xifres parlen de fins a 8.000. La part russa no dona xifres, però reconeix la contínua arribada d'orfes ucraïnesos en avions militars russos.

I malgrat els esforços de Rússia per vendre les adopcions com a actes de generositat que "donen sostre i recursos mèdics a menors indefensos", Ucraïna insisteix que aquests nens "no són orfes ni tenen cap malaltia greu". I si estan en una institució d'acollida és "perquè les seves famílies es troben en circumstàncies difícils".

"Els hem transformat en l'amor a Rússia"

Tot i el relat rus, alguns dels menors són conscients de què està passant. La defensora dels drets dels menors a Rússia, Maria Lvova-Belova, ven el missatge de la propaganda, però reconeix que hi ha hagut menors a qui al principi els ha costat.

En concret, relata el cas d'una trentena de nens portats a Rússia des d'un dels refugis de Mariúpol. Quan van arribar van cantar l'himne d'Ucraïna i van cridar "glòria a Ucraïna".

Lvova-Belova, però, explica que la visió crítica d'aquests nens ara s'ha transformat en "amor per Rússia". Ella mateixa té un adolescent ucraïnès "adoptat" a casa.

El nom d'aquesta funcionària apareix a la llista de sancions de països occidentals, com els Estats Units, per facilitar la "deportació de criatures".


Precedents a Crimea

La situació ja es va donar el 2014 a Crimea, quan Rússia es va annexionar la península. Defensors dels drets humans van batallar llavors per retornar als seus pares una vuitantena de nens. Així i tot, asseguren les mateixes fonts, una trentena de menors no van tornar mai i segurament van ser adoptats pels russos en el marc d'un programa conegut com a Train of Hope. Ara, alguns d'aquests nens, fins i tot podrien ser soldats russos.

Segons la investigació, aquest cop gairebé un centenar de nens han estat retornats a Ucraïna des del març, després que s'obrissin negociacions en aquest àmbit. Tot i això, els funcionaris ucraïnesos asseguren haver localitzat la identitat de milers de nens més a Rússia.

Però segons explica una responsable d'una organització ucraïnesa pels drets humans, no es pot demanar a Rússia que retorni els nens perquè "no sabem qui ha de tornar".

Els Estats Units, per boca del portaveu del Departament d'Estat, Ned Price, ja ha qualificat els clars indicis destapats d'"història absolutament horrorosa, però malauradament gens sorprenent".

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
Anar al contingut