Beslan

Rússia reprimeix una manifestació i deté 60 persones que exigien "la veritat" del que va passar a l'escola de Beslan

El segon aniversari de la tragèdia de Beslan, l'escola que va ser presa per un comando armat protxetxè i que va acabar amb una càrrega policial i la mort de 333 persones, més de la meitat dels quals eren nens, ha acabat amb polèmica. La policia russa ha dispersat violentament una manifestació no autoritzada de l'oposició. Els manifestants demanaven que es conegui "tota la veritat" sobre el cas. Reclamen una investigació perquè sospiten que la càrrega de l'exèrcit amb armes pesants i granades incendiàries va ser la que va causar la majoria de morts. També hi ha hagut lloc per al dolor i el record.

Actualitzat
L'escola de Beslan s'ha omplert de centenars de persones. Al gimnàs mig en ruïnes, on els segrestadors van retenir els ostatges, una rosa per a cada una de les víctimes i les fotografies dels que van perdre la vida en aquell tens segrest. Els assistents han enlairat 333 globus blancs per commemorar el segon aniversari dels fets. Cada un simbolitzava una de les ànimes de les persones que hi van perdre la vida. Rússia ha declarat el dia d'avui de solidaritat en contra del terrorisme.

Però la commemoració ha estat tenyida de polèmica. Les forces de seguretat russes han detingut 60 persones que volien fer una ofrena floral al monument a les víctimes de l'estalinisme. Exigien que s'aclareixin les circumstàncies de la mort dels ostatges, i és que creuen que la majoria van perdre la vida per culpa de l'acció de l'exèrcit rus.

El segrest va mantenir en suspens el món sencer durant tres dies. L'1 de setembre del 2004, el dia en què a l'escola de Beslan tenia lloc una celebració d'inici del curs, rebels protxetxens van prendre el control del centre retenint més d'un miler de persones. Dos dies després, el govern de Vladímir Putin va decidir passar a l'acció en una caòtica intervenció en la qual van morir 333 ostatges.
Anar al contingut