Moscou / Kíev

Rússia rebutja aplicar l'acord sobre el gas fins que Ucraïna no retiri les condicions afegides a última hora

Tot i que semblava que el conflicte sobre el gas entrava en vies de solució, ha aparegut un nou entrebanc i Rússia ha ordenat que no s'apliqui l'acord signat per Ucraïna. El govern rus considera que l'acord signat aquesta matinada per permetre el control per part d'observadors a les estacions que bombegen el gas no es pot aplicar perquè consideren que hi ha punts del document que encara s'han d'aclarir. Segons la part russa, Ucraïna ha afegit una anotació a mà que invalidaria l'acord. Després d'hores de negociacions sota la mediació de la Unió Europea, Rússia i Ucraïna havien acordat aquest dissabte a la matinada reprendre el subministrament de gas cap a Europa.

Actualitzat
El president rus, Dmitri Medvédev, ha afirmat que l'acord per permetre el pas del gas a través d'Ucraïna no es pot aplicar fins que s'aclareixin les contradiccions incloses en el document a última hora per les autoritats ucraïneses. "Ens veiem obligats a considerar invàlid l'acord signat", ha afirmat Medvédev, "i no serà aplicat per part nostra fins que aquestes estipulacions siguin eliminades o revocades d'alguna manera per part d'Ucraïna".

Ucraïna va signar la matinada d'aquest dissabte l'acord per reprendre la circulació de gas cap a Europa, però va incloure una nota manuscrita en què s'incloïen diverses clàusules a la declaració que eren contràries a la postura russa.

L'acord preveu el desplegament d'observadors internacionals per controlar les estacions russes, ucraïneses i dels països fronterers de l'Europa de l'Est que bombegen el gas rus al continent. La seva feina consistirà a supervisar l'entrada del gas a Ucraïna i garantir-ne la distribució als diferents països europeus.

El president de torn de la Unió Europea, el txec Mirek Topolánek, va arrencar el compromís de la primera ministra ucraïnesa, Iúlia Timoixenko, després d'haver aconseguit, unes hores abans, el "sí" del primer ministre rus, Vladímir Putin.
Anar al contingut