Detall de la façana del Banc Central de Rússia, a Moscou
Si arribés l'impagament, seria el primer des del 1998 (Reuters/Maxim Shemetov)

Rússia pot fer suspensió de pagaments? Acaba el termini per pagar els interessos del deute

L'últim impagament rus, el 1998, va desfermar una tempesta financera de magnitud global

Jordi Martínez PallejàActualitzat

L'ombra de la suspensió de pagaments plana sobre Rússia. Aquest dimecres, l'estat rus havia de fer front al pagament de 117 milions de dòlars en concepte d'interessos pels seus bons nominats en dòlars nord-americans. El ministre de Finances rus, Anton Siluanov, ha donat l'ordre de pagar el cupó als inversors aquest dimecres.

Però si finalment no s'executa, i hi ha una suspensió o "default", encara quedaria un període de gràcia de trenta dies per fer-ho. Per tant, la convulsió financera que alguns analistes temen haurà d'esperar fins a la meitat d'abril.

Els inversors compten que Rússia no podrà fer-ho a causa de les sancions d'Occident, que han congelat els seus actius en divises.

En cas de passar, seria el primer impagament de Rússia des del 1998. Aleshores es va desfermar una tempesta financera de magnitud global amb un fons d'inversió a punt de fer fallida i una sèrie de bancs acudint al rescat. Les borses van entrar en pànic i les caigudes van ser espectaculars per por d'un contagi en el deute dels països emergents.

Per fer-nos una idea de com d'extraordinari seria si acabés passant, cal recordar que l'anterior impagament es remunta al 1918, just després de la Revolució Russa, quan els bolxevics es van negar a fer-se càrrec del deute del règim tsarista.


Ordre de pagar activada

El ministre de finances rus ha afegit aquest dimecres que s'han arribat a plantejar pagar els interessos en rubles, ja que les sancions han congelat la meitat dels 643.000 milions de dòlars del país en divises. Els inversors occidentals, de tota manera, considerarien aquesta acció un impagament en tota regla, tenint en compte que les dues emissions de deute públic que han de pagar interessos no permeten la conversió en rubles.

La moneda russa, cal subratllar-ho, ha perdut el 30% del seu valor des del dia de la invasió d'Ucraïna.

La magnitud del problema

Però de quina quantitat estem parlant amb problemes ara mateix? Es tracta d'uns 40.000 milions d'euros en bons, dels quals la meitat estan en mans d'estrangers. Si, finalment, i després dels trenta dies de gràcia, l'impagament acabés confirmant-se s'hauria de procedir a la reestructuració del deute. Es poden crear bons nous i canviar-los pels vells, posar interessos més baixos o allargar els venciments.

Però les sancions d'Occident s'han imposat per aïllar completament Rússia del panorama financer i això, segons els experts, complicaria, o fins i tot descartaria, qualsevol negociació.

Per tant, el més probable és que els inversors atrapats en deute rus hagin d'esperar a una resolució del conflicte bèl·lic per tenir una mínima esperança no només de cobrar els interessos, sinó simplement de recuperar el capital invertit.

Una persona entra al Banc Central de Rússia
Si es produís el "default" rus, caldria procedir a una reestructuració del deute (Reuters/Maxim Shemetov)


Març i abril, més interessos per pagar

El problema per a les finances públiques russes no acaba amb aquestes emissions de bons. D'aquí fins a finals del mes de març, Rússia haurà de fer front al pagament de 615 milions de dòlars més en interessos. I la cirereta arribarà el 4 d'abril, amb un pagament de 2.000 milions de dòlars als inversors.  

En cas que alguna d'aquestes finestres de pagaments s'incompleixin s'activarien els CFD (Credit Default Swaps), o assegurances d'impagaments, que han posat en marxa alguns inversors estrangers per protegir-se. Els han contractat en entitats occidentals i, segons el banc nord-americà JP Morgan, podrien ascendir a uns 6.000 milions de dòlars, que els asseguradors haurien de pagar als inversors pel "default".

No és una quantitat desorbitada, però ara mateix és difícil calcular quin efecte podria tenir sobre els mercats financers i, sobretot, sobre la solvència d'aquests bancs. I encara més enllà, si els préstecs entre algunes entitats bancàries podrien començar a restringir-se per por d'acabar amb un forat negre al balanç.  

 

ARXIVAT A:
RússiaUcraïna
Anar al contingut