Edward Snowden
Edward Snowden (Reuters)
Washington

Rússia podria entregar Edward Snowden als EUA per congraciar-se amb Trump

La premsa nord-americana apunta a moviments dins el Kremlin per entregar Snowden com a estratègia per congraciar-se amb Donald Trump

RedaccióActualitzat

El president rus, Vladímir Putin, estaria estudiant la possibilitat d'entregar als Estats Units l'exanalista de l'Agència de Seguretat Nacional nord-americana Edward Snowden, segons informa la cadena nord-americana NBC.

Segons aquesta televisió, que cita fonts de la intel·ligència dels EUA, aquesta entrega seria com un "regal" del Kremlin al nou president Donald Trump. L'NBC cita un alt funcionari que ha analitzat diversos informes d'intel·ligència que detallen reunions i converses entre funcionaris russos per valorar l'entrega de  Snowden com un dels estratagemes per "congraciar-se" amb Trump. 

L'advocat d'Edward Snowden, Ben Wizner, assegura que no tenen cap notícia d'un pla per retornar-lo als Estats Units i que no estan preocupats. 

El mateix Snowden sembla estar molt tranquil i via Twitter ha dit que aquesta és la prova que no va col·laborar mai amb la intel·ligència russa i que no va espiar per a ells.

 


L'any 2013, Edward Snowden va filtrar programes secrets d'espionatge que permetien interceptar comunicacions sense permís judicial. En aquell moment, Donald Trump el va qualificar de traïdor i espia, i va assegurar que es mereixia ser executat

Després de les filtracions, Snowden va trobar refugi a Rússia per evitar ser processat als Estats Units. Un refugi que ara podria perillar si Rússia opta per entregar-lo a canvi de millorar les relacions amb el govern de Trump.

El nou director de la CIA, Mike Pompeo, també ha demanat que Snowden comparegui davant la justícia nord-americana. Pompeo, un dels homes amb una influència més directa sobre Trump, també veuria de bon ull una sentència exemplar contra Snowden. El febrer passat va dir que "el resultat correcte seria una sentència de mort".

Anar al contingut