Rússia i Ucraïna han mantingut desenes d'enfrontaments amb motiu del festival (Ricardo Rubio/Europa Press)

Rússia ordena capturar l'artista ucraïnesa Jamala, guanyadora d'Eurovisió el 2016

No se sap quins delictes concrets imputen a l'artista, que va guanyar amb una cançó que recordava vells fantasmes de la dictadura de Stalin

El Ministeri d'Interior de Rússia ha inclòs en la llista negra de pròfugs la cantant ucraïnesa Jamala, guanyadora del festival Eurovisió el 2016 amb una cançó en què recordava l'expulsió a mitjans del segle XX dels tàrtars a Crimea a mans de les forces soviètiques.

El govern no ha aclarit quins càrrecs s'imputen a la cantant de 40 anys, el nom real de la qual és Susana Jamaladínova. La nota oficial només específica que està acusada de violar el Codi Penal, informa l'agència de notícies Interfax.

Jamala ha mantingut el seu activisme durant l'ofensiva militar russa sobre Ucraïna i fins i tot ha narrat com va fugir del país amb la seva família. La seva victòria a Eurovisió va comportar que el festival del 2017 se celebrés a Kíiv.
 

Una cançó reivindicativa

La cançó amb què Jamala va guanyar Eurovisió té una part de la lletra en llengua tàrtara de Crimea, una llengua minoritària al país.

Escrita en bona part en anglès, afirma coses com: "Quan els estrangers venen, entren a casa teva, us maten a tots i diuen: 'No som culpables'. i "On és el teu cor? La humanitat s'alça. Us penseu que sou déus, però tothom mor. No t'empassis la meva ànima. La nostra ànima."

Durant l'actuació, els presentadors del canal estatal rus que van retransmetre la gala van fer una interpretació molt particular de la cançó ucraïnesa. Van assegurar que a Europa es vinculava amb la crisi dels refugiats.


En aquella edició Rússia era la favorita i va viure com un atac directe que Ucraïna li passés al davant i ho fes, a més a més, ressuscitant vells fantasmes de la dictadura de Stalin.

Jamala va ser rebuda a la seva terra com una heroïna. El triomf es va interpretar al país gairebé com si fos una victòria militar sobre Rússia i, en clau política, com un aval d'Europa cap a Ucraïna en el seu enfrontament amb Rússia.

De fet, el festival d'Eurovisió ha estat motiu de desenes de polèmiques entre Rússia i Ucraïna, fins al punt que fa pocs dies el govern de Vladímir Putin va anunciar que substituirà el festival per Intervisió, un festival també de gran format que ja se celebrava en temps de la Unió Soviètica.

El país va quedar exclòs d'Eurovisió el 2022 i espera que al nou concurs s'hi sumin els BRICS: el Brasil, Rússia, l'Índia, la Xina i Sud-àfrica.

ARXIVAT A:
MúsicaUcraïnaRússia
Anar al contingut