Restes de l'atac a Síria (Reuters)
Restes de l'atac a Síria (Reuters)

Rússia i els Estats Units continuen la batalla de Síria a l'ONU

El Consell de Seguretat tomba la resolució de Rússia que volia condemnar l'atac a Síria

RedaccióActualitzat

Després de la nit de míssils, jornada de declaracions i reunions. Els Estats Units i els seus aliats, per una banda, i Rússia i els seus, per l'altra, ha mantingut obert el front de Síria en el terreny diplomàtic.

El Consell de Seguretat de l'ONU, reunit en sessió d'urgència, ha desestimat el projecte de resolució de Rússia en què proposava que es condemnés l'agressió contra Síria protagonitzada pels Estats Units, França i la Gran Bretanya la matinada passada.

 

 

Per Moscou, l'atac ha suposat una violació de la llei internacional i la Carta de les Nacions Unides. Moscou també ha retret als països atacants que ni tant sols hagin esperat a saber el resultat de la investigació internacional per determinar si l'atac químic va existir.

El president rus, Vladímir Putin, el principal aliat de Bashar al-Assad, s'ha mostrat convençut que l'atac agreujarà la crisi humanitària a la regió i només servirà per ajudar els terroristes. Rússia assegura que té proves que demostren que l'atac químic a Douma va ser un muntatge per culpar Moscou i Damasc.

Les potències occidentals, per la seva part, emplacen Rússia a tornar a la taula de negociació i buscar una sortida diplomàtica a la guerra de Síria.

En el seu torn, l'ambaixadora nord-americana a l'ONU, Nikki Haley, ha advertit Síria i, de retruc, els seus aliats rus i iranià que estan preparats per seguir atacant si el règim de Bashar al-Assad torna a fer servir armes químiques. 

 

 

Operació limitada

L'operació occidental ha estat limitada. Ha atacat tres centres militars on presumptament es fabricaven armes químiques. El poc abast de l'acció ha evitat que hi hagi hagut cap represàlia de Rússia o l'Iran.

El Pentàgon es vanta d'haver assolit amb èxit tots els seus objectius. El pes de l'operació l'ha portat Washington, que ha disparat des de submarins, destructors i avions. I s'hi han sumat els tornados britànics des de Xipre, i caces i fragates franceses. En dos minuts, plegats han llençat 105 míssils de creuer.

 

Notícia relacionada: Un atac quirúrgic que no canviarà el curs de la guerra

 

En cap moment s'han atacat quarters generals del règim i tampoc russos o iranians, aquí es tractava sobretot d'evitar una escalada de violència. "El nostre objectiu –han reconegut– no és ni canviar de règim ni el curs d'una guerra. Només escarmentar Al-Assad per utilitzar armes prohibides.".

 

 

Síria qualifica "d'agressió brutal" el bombardeig dels Estats Units, França i el Regne Unit contra diversos objectius en territori sirià. Per al règim de Damasc, la incursió vol impedir la missió de l'Organització per a la Prohibició d'Armes Químiques, que ha de verificar el suposat atac amb aquesta mena d'armament de què se l'acusa i que ha servit per justificar el bombardeig.

 

Notícia relacionada: Així ha estat l'atac dels EUA-França-Regne Unit a Síria

 

Suport europeu i de l'OTAN

Brussel·les dona ple suport a les mesures que calgui per evitar l'ús d'armes químiques, segons l'alta representant per a la Política Exterior de la Unió Europea, Federica Mogherini.

Els ambaixadors de l'OTAN s'han reunit aquesta tarda per valorar l'atac i valorar la situació que s'obre ara al país àrab.

 

 

Segons el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, el suport de tots els aliats és absolut, perquè entenen que l'ús d'armes químiques és inacceptable.

A París i Londres, satisfacció per l'èxit de l'operació. L'Elisi ha alertat que si Al-Assad torna a utilitzar armes químiques tornaran a actuar, mentre que la primera ministra britànica, Theresa May, ha volgut deixar clar que l'objectiu de l'operació no era enderrocar el règim sirià, sinó dissuadir-lo de fer servir armes químiques, un avís implícit també a Rússia després de l'escàndol de l'enverinament d'un exespia rus al Regne Unit.

Qui també ha celebrat l'operació ha estat un altre soci destacat de l'OTAN i veí de Síria, el president turc Erdogan, que ha considerat que la massacre provocada a Douma no podia quedar sense resposta. Però sentim el toc d'atenció que ha fet a Rússia el secretari general de l'Aliança.

ARXIVAT A:
Síria
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut