Moscou/Damasc

Rússia i els Estats Units acorden un alto el foc a Síria, que podria entrar en vigor d'aquí a una setmana

Els cinc anys de guerra civil a Síria ja han causat la mort de prop de mig milió de persones

RedaccióActualitzat

Els Estats Units i Rússia han acordat un alto el foc a Síria que hauria d'entrar en vigor d'aquí a una setmana i que hauria d'anar acompanyat d'una intensificació del repartiment d'ajuda humanitària a la població civil.

La treva tindria dues excepcions: es permet atacar grups considerats terroristes i s'autoritza l'ús d'armes, sempre que sigui per respondre a un atac previ.

L'acord ha arribat després d'una llarga reunió a Munic amb representants dels països que integren l'anomenat grup de suport a Síria.

John Kerry i Serguei Lavrov, màxims representants de les diplomàcies nord-americana i russa, ho han explicat en una roda de premsa conjunta. Diuen que hi ha un procés i un calendari per acabar assolint un alto el foc més durador.

La fi dels atacs aeris russos s'exigeix per part de l'oposició siriana i la coalició occidental. Aquest dimecres, el cap de la diplomàcia russa, Serguei Lavrov, i el seu homòleg nord-americà, John Kerry, van parlar, en una conversa telefònica, sobre la necessitat d'arribar a una treva a Síria com més aviat millor, i garantir l'accés humanitari a totes les poblacions assetjades.

Ahir, dijous,es van fer a la ciutat alemanya de Munic les trobades prèvies a la reunió del Grup Internacional de Suport a Síria, que avui abordarà el procés de pau al país. Aquest grup aplega els Estats Units, Rússia, la Unió Europea, Turquia, l'Iran i l'Aràbia Saudita. Fonts nord-americanes diuen que avions russos han bombardejat aquests dies dos hospitals a Alep. Els últims set dies, Rússia ha fet 500 bombardejos, la majoria en aquesta regió del nord de Síria. La Creu Roja Internacional calcula que l'actual ofensiva de l'exèrcit sirià i els avions russos sobre la ciutat ha provocat el desplaçament de més de 50.000 persones.

L'ONG Syrian Center for Policy Research ha fet públic un informe que xifra en 470.000 les persones mortes i en més de tres milions les persones que s'han refugiat a altres països en els gairebé cinc anys de guerra civil a Síria. Segons l'informe, el país ha vist reduïda la seva població de 21,8 milions d'habitants el 2010 a 20,2 milions el 2015. 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut