Un voluntari posa una creu sobre la tomba d'una víctima no identificada a Butxa (Reuters/Vladyslav Musiienko)

Rússia ha comès crims de guerra a Ucraïna, conclou la primera investigació de l'ONU

La missió desplegada sobre el terreny constata violacions i tortures de nens i "un gran nombre d'execucions" de persones detingudes

Juli Rodés AlmerActualitzat

Rússia ha comès crims de guerra a Ucraïna durant la invasió d'aquest país, que va començar fa set mesos, el 24 de febrer.

El noruec Erik Mose, president de la missió desplegada sobre el terreny al juny, ha estat així de clar en la seva compareixença davant del Consell de Drets Humans de l'ONU, amb seu a la ciutat suïssa de Ginebra:

"Sobre la base de les proves recollides per la Comissió, aquesta ha conclòs que a Ucraïna s'hi han comès crims de guerra." 


Integrada per tres experts internacionals, la comissió ha pogut documentar agressions sexuals i tortures a menors.

Mose ha denunciat "casos en què infants van ser violats, torturats i detinguts il·legalment", i fins i tot assassinats, de vegades.

Erik Mose, president de la missió a Ucraïna, durant la presentació de l'informe a Ginebra (Reuters/Denis Balibouse)

Més enllà dels menors, ha detallat que les víctimes de violència sexual tenen "entre 4 i 82 anys".

I ha afegit que, en alguns casos, els familiars de les víctimes van ser obligats a presenciar les agressions o les tortures.


Nombrosos detinguts assassinats

A banda, la missió, integrada també pel colombià Pablo de Greiff i la bosniana Jasminka Dzumhur, s'ha mostrat "impactada pel gran nombre d'execucions perpetrades en les àrees que vam visitar". 

Assassinats, ha explicat Mose, que moltes vegades es van cometre després de la detenció de les víctimes, que sovint tenien les mans lligades al darrere, i ferides al cap i el coll. 

Habitants de Kamianka, a la regió de Khàrkiv, al costat de projectils (Reuters/Gleb Garanich)

Ara per ara, estan investigant execucions sumàries en 16 localitats, però Mose ha alertat que han rebut denúncies creïbles de fets semblants en molts altres llocs.

Testimonis entrevistats han denunciat pallisses, descàrregues elèctriques i nuesa forçada durant la seva detenció, després de la qual, de vegades, havien estat traslladats a territori rus.

A banda d'aquestes agressions i assassinats, la investigació també denuncia "bombardejos russos sobre zones civils", que han afectat àrees residencials i equipaments com escoles i hospitals. 

Aquests atacs a civils han causat la mort d'unes 6.000 persones, durant els set primers mesos de la invasió russa, segon l'ONU.

Jasminka Dzumhur, Erik Mose i Pablo de Greiff, aquest divendres, a Ginebra, durant la presentació de l'informe al Consell de Drets Humans de l'ONU (Reuters/Denis Balibouse)

La investigació, d'altra banda, també recull dos casos de maltractament a soldats russos per part de les forces ucraïneses, uns crims "menors en nombre".

La investigació d'aquesta missió tripartida creada al març és sobre els fets ocorreguts al principi de la invasió, sobretot el febrer i el març, en àrees pròximes a la capital, Kíiv, i també a Txerníhiv, Khàrkiv i Sumi.

És en aquesta època quan es va produir la matança de Butxa, descoberta després de retirar-se les tropes russes. S'hi van trobar gairebé mig miler de cossos, alguns dels quals encara estan sense identificar. Aquest estiu, al cap de quatre mesos, encara enterraven víctimes.

La missió ha visitat 27 localitats i ha entrevistat més de 150 víctimes i testimonis. Mose ha explicat que, fins ara, Rússia s'ha negat a col·laborar en la investigació.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
Anar al contingut