Rússia fa tancar la principal ONG de drets humans per crear una imatge "falsa" de l'URSS

La sentència resol que l'organització russa, candidata en diverses ocasions al Premi Nobel de la Pau, "distorsiona" l'antiga Unió Soviètica

RedaccióActualitzat

El Tribunal Suprem de Rússia ha ordenat il·legalitzar la principal organització de drets humans del país, Memorial Internacional. La sentència satisfà la petició de la Fiscalia, que acusa l'ONG de crear una imatge "falsa" de l'antiga Unió Soviètica com a "estat terrorista".

El Suprem ha ordenat que es dissolgui tant l'organització de memòria històrica com la de defensa dels drets humans, que s'integren dins de Memorial Internacional.

Els integrants de l'ONG acusen el Kremlin d'intentar impedir que segueixi investigant els crims comesos durant l'etapa de l'URSS. Asseguren que les traves s'han aguditzat des que l'actual president, Vladímir Putin, va arribar al poder l'any 2000.


El fiscal creu que es "rehabiliten criminals nazis"

La Fiscalia considera que l'ONG ha violat la Constitució russa i resol que ha de tancar. El fiscal, Aleksei Jafiárov, ha acusat l'organització de "distorsionar" la memòria de la victòria sobre Alemanya en la guerra d'entre el 1941 i el 1945.

El moment en què es dicta la sentència del Tribunal Suprem de Rússia
El moment en què es dicta la sentència del Tribunal Suprem de Rússia (Reuters / Evgenia Novozhenina)

També ha dit que l'organització s'encarrega de "rehabilitar criminals nazis a les mans dels quals hi ha sang de ciutadans soviètics".

Jafiárov afirma: "Per què els descendents dels vencedors hem d'observar els intents de rehabilitar els traïdors a la pàtria i els còmplices nazis? Segurament perquè algú ho paga.

L'ONG diu que seguirà activa per altres vies

L'advocat defensor, Guenri Reznik, creu que la Fiscalia és conscient que la demanda "és il·legal" i no té fonament. Ha afirmat que recorrerà la sentència i, si és necessari, apel·larà davant del Tribunal Europeu de Drets Humans.

El director de Memorial Internacional, Ian Ratxinski, assegura que aquesta decisió no suposarà la fi de les activitats de l'ONG, que seguirà treballant a partir d'altres organitzacions adscrites: "Suspendre les activitats de Memorial no entra dins de les possibilitats de la Fiscalia."

Un centenar de persones s'han concentrat davant l'edifici del Tribunal Suprem per donar suport a l'ONG. Ho han fet amb crits de "Vergonya!".

Un grup de defensors de l'ONG i periodistes es concentren a l'exterior del Tribunal Suprem rus
Un grup de defensors de l'ONG i periodistes, a l'exterior del Tribunal Suprem rus (Reuters / Evgenia Novozhenina)

El líder del partit opositor Iàbloko, Grigor Iavlinski, considera que la sentència judicial és "una decisió política".

TV3 ha entrevistat el director de Memorial, Ian Ratxinski, que assegura que l'ONG tracta "fets inqüestionables" i respon a l'acusació de presentar l'URSS com un estat terrorista amb un "és que va ser així":

 


Un Nobel de la Pau com a fundador

Memorial es va fundar el 1989 i és l'ONG d'aquesta mena més antiga i més rellevant de Rússia. Està considerada la veu dels represaliats soviètics i qui ha investigat més a fons els crims de l'era d'Stalin al poder.

Entre d'altres, la va crear el científic i dissident Andrei Sàkharov i un dels seus propòsits principals és la rehabilitació dels que van patir represàlies durant la vigència de la Unió Soviètica.

Sàkharov, Nobel de la Pau de l'any 1975, és el pare de la bomba d'hidrogen i un precursor de la defensa dels drets humans a Rússia.

Memorial Internacional va rebre el Premi Sàkharov del Parlament Europeu el 2009 i ha estat candidata en diverses ocasions al Nobel de la Pau.

Els Nobel de la Pau russos Mikhaïl Gorbatxov (1990) i Dmitri Murátov (2021) van escriure una carta a la Fiscalia fa poques setmanes per demanar la retirada de la demanda judicial.

 

ARXIVAT A:
RússiaDrets humansVladímir PutinMemòria històrica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut