Un tanc ucraïnès, a prop de la frontera russa a la regió de Sumi
Un tanc ucraïnès, a prop de la frontera russa a la regió de Sumi (Reuters)

Rússia evacua la regió fronterera de Bélgorod davant la segona incursió ucraïnesa

Putin assegura que Ucraïna intenta millorar la posició negociadora amb l'atac a Kursk, quan fa sis dies de la primera incursió militar d'envergadura de Kíiv en territori rus

Redacció/agènciesActualitzat

Les tropes ucraïneses continuen avançant posicions en territori rus. Quan fa gairebé una setmana que va començar la incursió a la regió russa de Kursk, a tocar de la frontera nord d'Ucraïna, aquest dilluns, Moscou ha reconegut l'abast de l'ofensiva.

"La situació a la regió és complexa, hi ha 28 localitats sota el control de l'enemic. La profunditat de penetració al territori és de 12 quilòmetres i l'amplada és de 40 quilòmetres".

Ho ha explicat el governador en funcions de la regió Kursk, Alekséi Smirnov, en una reunió telemàtica amb el president rus, Vladímir Putin, i altres autoritats del país que ha estat transmesa per la televisió estatal.

Kíiv, per la seva banda, assegura tenir sota control 1.000 quilòmetres quadrats. El comandant de les Forces Armades d'Ucraïna, Oleksandr Sirski ho ha afirmat en un vídeo difós a Telegram pel president ucraïnès, Volodímir Zelenski.

És la primera vegada que tots dos es refereixen de manera explícita a l'ofensiva.

Dades a banda, el que es fa evident és que aquesta operació militar inèdita d'Ucraïna --la primera d'envergadura que no es du a terme dins de les fronteres ucraïneses-- ha agafat el Kremlin per sorpresa.

 

12 civils morts i 121 ferits

En la seva conversa amb el líder rus, el governador ha indicat que en les 28 localitats controlades per les tropes ucraïneses hi viuen unes 2.000 persones i ha afegit que es desconeix "la sort que han corregut".

"Tenim 12 civils morts i 121 ferits, entre ells, 10 nens", ha dit.

A més, ha informat que a les zones de la regió fronterera amb Ucraïna s'han evacuat 121.000 persones i s'espera l'evacuació de 60.000 més.

"El problema és que no hi ha una línia clara del front, no sabem on es troben els combatents d'Ucraïna", ha dit Smirnov, que ha insistit que "és molt important saber on és l'enemic".

Un home es posa les mans al cap l'endemà de la caiguda d'un míssil ucraïnès Kursk (Reuters/Anatoliy Zhdanov)

Rússia evacua una segona regió

Aquest dilluns, Rússia ha afegit una segona regió fronterera amb Ucraïna, la de Bélgorod, veïna de Kursk, a la retirada de civils. Ja ha evacuat unes 11.000 persones d'un dels seus districtes i ha anunciat que amplia la sortida de Kursk de 15.000 civils més.  

Davant de tot plegat, Putin s'ha afanyat a advertir que s'hi tornaran i ha acusat els ucraïnesos d'intentar millorar la posició negociadora amb l'atac a Kursk.

D'entrada, les tropes de Moscou asseguren que han aconseguit aturar l'atac a Kursk i que estan recuperant el control de la zona, tot i mantenir l'evacuació.

A més, el Ministeri de Defensa rus ha assegurat haver destruït cinc drons a prop de Belgorod, onze sobre Kursk i dos a la regió de Vorónej durant la matinada.

Segons les autoritats russes, aquest cap de setmana un míssil hauria ferit 13 persones a Kursk. Les autoritats russes també han reconegut una breu incursió ucraïnesa al districte de Belovski de la regió de Kursk, al costat de Sudja.

Putin considera que Ucraïna "intenta millorar la seva posició negociadora" (Reuters/Gavriil Grigorov)

La portaveu del Ministeri d'Exteriors rus, Maria Zakhàrova, ha anunciat que la resposta russa no es faria esperar: "Condemnem rotundament aquests bàrbars actes terroristes destinats a destruir la infraestructura civil, matar i intimidar civils", deia.

Segons el Ministeri de Defensa rus, les forces ucraïneses han registrat fins a 1.350 baixes des de l'inici de la incursió a Kursk.

Mentrestant, a Ucraïna, almenys dues persones han mort aquest cap de setmana, un home de 35 anys i el seu fill de 4, i altres han resultat ferides per un atac rus contra la població de la regió de Kíiv. Segons la Força Aèria ucraïnesa, dos míssils russos van ser disparats contra la capital. Un va impactar a la ciutat de Brovarí, on va afectar diversos habitatges i va causar la mort de les dues víctimes.

Intercanvi d'acusacions per l'incendi a Zaporíjia

Un incendi aquest diumenge a la central nuclear de Zaporíjia ha fet disparar les alarmes per la possibilitat d'un accident nuclear, un escenari que les autoritats ja han descartat.

Moscou acusa Ucraïna d'haver-lo provocat amb un atac militar a Enerhodar, ciutat ucraïnesa sota control rus, mentre que Zelenski assenyalava Rússia d'haver encès el foc. "Des de la ciutat de Nikopol es veu com els invasors encenien un foc als terrenys de la planta nuclear de Zaporíjia", deia al seu perfil de X.

 

De moment, les autoritats russes asseguren que la radiació al voltant de la planta no supera els nivells permesos. Un equip de l'Organisme Internacional per a l'Energia Atòmica (OIEA) confirmava que no hi ha "cap impacte en la seguretat nuclear".

"Aquests atacs imprudents posen en perill la seguretat nuclear a la planta i eleven el risc d'un accident nuclear. S'han d'aturar immediatament", advertia Rafael Grossi, director general de l'OIEA.

Sis dies de combats en territori rus

Aquest diumenge, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, reconeixia l'agressió ucraïnesa i assegurava que es tracta d'una ofensiva per restaurar la justícia, pressionar les forces de Moscou i "desplaçar la guerra a territori agressor". L'operatiu militar hauria de servir per alliberar pressió del front del Donbàs.

Les declaracions de Zelenski arribaven dies després que un contingent de milers de soldats ucraïnesos entressin a la ciutat de Sudja amb tancs de combat, estenent les confrontacions a més de 20 quilòmetres dins de territori rus. Rússia hi responia immediatament enviant avions de combat a la zona i artilleria.

Els moviments militars ucraïnesos demostraven així la seva capacitat per traspassar les defenses russes: han ocupat diverses àrees a la regió de Kursk i han capturat mig centenar de combatents russos.

El president rus, Vladímir Putin, ho qualificava de "provocació a gran escala": "Disparen indiscriminadament amb diferents armes, inclosos coets, contra edificis civils, zones residencials i ambulàncies".

Aquest mateix dilluns, Putin afegia que la prioritat de la defensa russa és fer fora les tropes ucraïneses de territori rus. Creu que, amb aquests atacs, Ucraïna està mirant buscant millorar la seva posició de negociació en unes eventuals negociacions de pau: "Quines negociacions pot haver-hi ara? De què es pot parlar amb ells?", deia.

L'ofensiva ja ha provocat el desplaçament de 84.000 persones, segons informa l'agència EFE.

Els combats més cruents de la guerra, però, es produeixen en territori ucraïnès, al sud-est de la frontera nord, a la zona de Toretsk, on hi ha hagut centenars de baixes per moure uns metres el front.

Rússia assegura que ha ocupat més de 400 quilòmetres quadrats d'Ucraïna en dos mesos, uns avenços que observadors occidentals de la guerra relativitzen. Però Moscou avança a poc a poc.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
Anar al contingut