Rússia es retira de l'estratègica ciutat de Liman, encerclada per tropes ucraïneses

El Ministeri de Defensa rus confirma que els soldats s'han mogut cap a "posicions més avantatjoses" davant del risc de quedar encerclats

RedaccióActualitzat

Les tropes russes han començat aquest dissabte la retirada de la ciutat de Liman, sota control de Moscou des del mes de maig, per evitar quedar totalment encerclades per l'exèrcit ucraïnès.

En l'informe diari sobre el progrés de la guerra a Ucraïna, el Ministeri de Defensa rus assenyala que les forces russes s'han retirat cap a fronteres "més avantatjoses", a causa del "risc de quedar encerclades".

Al cap de poca estona, l'exèrcit ucraïnès ha confirmat que els seus soldats havien entrat a l'estratègica ciutat de l'est d'Ucraïna.

En només 72 hores, les tropes ucraïneses han aconseguit sense resistència fer una maniobra de pinça fins a envoltar completament la ciutat.

La zona en mans de les tropes ucraïneses, de color groc, encercla completament la ciutat de Liman
La zona en mans de les tropes ucraïneses, de color groc, encercla completament la ciutat de Liman

Aquesta retirada es decideix l'endemà que el Kremlin hagi formalitzat l'annexió de quatre províncies ucraïneses.


Soldats russos atrapats a la ciutat

Alguns soldats russos s'han arriscat a travessar les línies enemigues per tal d'arribar a lloc segur, a Kreminnà. Però n'hi ha que no han pogut fugir: es calcula que encara podrien quedar entre 2.500 i 5.000 soldats russos atrapats a la ciutat.

Podria ser la segona derrota militar d'envergadura de Rússia a la guerra d'Ucraïna en poques setmanes, després de la desfeta de Khàrkiv, on el Kremlin va dissimular la desfeta batejant-la amb el terme de "retirada tàctica".

Un soldat ucraïnès, a la línia fronterera de Liman durant les primeres setmanes de la guerra
Un soldat ucraïnès a la línia fronterera de Liman durant les primeres setmanes de la guerra (Reuters/Jorge Silva)

Un punt estratègic al Donbass

Liman és un nus ferroviari important: uneix el Donbass amb el centre d'Ucraïna i amb la frontera nord de Rússia. Està situada en la ruta de ferrocarril més curta que hi ha entre Moscou i Donetsk.

L'exèrcit rus ha tornat a caure gairebé en el mateix indret i de la mateixa manera que fa quinze dies a Khàrkiv.


Almenys 24 morts en un atac en un comboi a Khàrkiv

D'altra banda, aquest divendres s'ha conegut l'atac a un comboi de civils ucraïnesos a Kupyanska l'est d'Ucraïna, a la província de Khàrkiv, amb un balanç d'almenys 24 persones mortes, entre les quals 13 infants i una dona embarassada.

Set vehicles van ser atacats durant un recorregut entre la ciutat de Svàtove, a la regió de Lugansk però recuperada per Ucraïna, i Khàrkiv. L'atemptat es va produir a finals de setembre i l'ha fet públic aquest divendres la seguretat ucraïnesa, que també ha difós imatges de com han quedat els vehicles.

Així ha quedat el comboi atacat a la regió de Khàrkiv
Així ha quedat el comboi atacat a la regió de Khàrkiv (Reuters/Vitalii Hnidyi)

Segons el governador de la regió de Khàrkiv, els russos van atacar els civils que intentaven escapar dels bombardejos. "Els van disparar a boca de canó", i ha afirmat i ha afegit que "la policia i els experts són al lloc" i "s'està investigant".

Aquest atac es coneix l'endemà de l'atemptat contra un comboi humanitari a la regió de Zaporíjia, que va causar almenys 25 morts i 50 ferits.

ARXIVAT A:
UcraïnaVolodímir ZelenskiRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut