Rússia diu que "l'agressió a l'estat sobirà" de Síria tindrà conseqüències

RedaccióActualitzat

Els Estats Units han tornat a bombardejar Síria en represàlia pel suposat ús d'armes químiques per part del règim del president Bashar al-Assad. En l'atac, de matinada, també hi han participat caçabombarders anglesos i francesos. Moscou, principal aliat de Damasc, ha condemnat l'atac i ha dit que tindrà conseqüències.

Des de Rússia, Vladímir Putin ha condemnat l'atac dels Estats Units, i l'ha qualificat d'"agressió contra un estat sobirà". Ha acusat Trump d'ajudar els terroristes amb l'atac militar a Síria.

L'ambaixador rus a Washington, Anatoli Antónov, assegura que l'atac llançat aquesta matinada contra Síria no quedarà sense conseqüències.

 

 

El Ministeri de Defensa rus ha informat que l'operació dels aliats no ha afectat les seves bases aèries o navals a Síria.

El president del Comitè d'Afers Internacionals del Parlament, Konstantin Kosàtxev, ha assegurat a l'agència Interfax que aquests atacs impedeixen treballar els membres de l'Organització per la Prohibició de les Armes Químiques, que estan investigant el possible ús d'aquest armament a la ciutat de Douma per part del règim sirià.

El règim aparenta tranquil·litat

Totes les instal·lacions atacades a Síria estaven completament buides. N'havien evacuat tot el personal feia més de tres dies, segons l'Observatori Sirià dels Drets Humans. Per això no hi ha hagut víctimes civils ni militars, malgrat el centenar de míssils de creuer disparats.

El règim de Damasc afirma que les defenses antiaèries sirianes, equipades amb sistemes de concepció russos, han interceptat 71 dels míssils disparats.

Després de l'atac, partidaris del règim sirià han sortit als carrers de Damasc per donar suport a Bashar al-Assad.

 

 

El règim ha difós unes imatges en què es veu Al-Assad anant a treballar al seu despatx. No se sap quan han estat filmades, però sembla que el règim vol donar una imatge de calma després dels atacs:

 

 

Europa pressiona Síria

Des d'Europa, les veus donen suport amb major o menor mesura a l'atac conjunt dels EUA, el Regne Unit i França. El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha instat el govern sirià a posar fi a l'ús d'armes químiques, i el president del Consell, Donald Tusk, ha avalat l'atac d'aquesta matinada.



França ha fet públic un document desclassificat del servei d'intel·ligència que sembla que demostra que el règim sirià ha utilitzat armes químiques a Douma. El president francès, Emmanuel Macron, diu que els esforços de la coalició se centren a prevenir la impunitat del règim sirià.

La "premier" britànica, Theresa May, ha deixat clar que la intenció de l'atac no és embrancar-se en una guerra a Síria ni provocar un canvi de règim, sinó enviar un missatge molt clar a Bashar al-Assad i a tot el món que l'ús d'armes químiques està prohibit.

El govern espanyol defensa que l'atac d'aquesta matinada dels Estats Units, França i el Regne Unit contra el règim sirià és una resposta legítima i proporcionada. La Moncloa ho ha fet públic en un comunicat.

En canvi, el primer ministre italià en funcions, Paolo Gentiloni, ha marcat certa distància davant l'atac.

ARXIVAT A:
Síria
Anar al contingut