Rússia diu que ha guanyat la batalla de Lissitxansk, l'últim bastió ucraïnès a Lugansk

El ministre de Defensa rus assegura que ja controlen la ciutat i tota la regió de Lugansk, un dels grans objectius del Kremlin en la guerra

RedaccióActualitzat

Les forces russes asseguren que ja controlen l'últim bastió a la província de Lugansk, a la regió del Donbass, a Ucraïna. El ministre de Defensa rus, Sergei Shoigu, afirma que han "alliberat la regió".

Les tropes del líder txetxè Ramzan Kadírov, aliat de Vladímir Putin, han difós un vídeo en què celebren com han entrat a Lissitxansk, l'última ciutat de Lugansk que encara estava en mans ucraïneses.

 

Els mitjans russos també mostren imatges de forces prorusses patrullant la ciutat.

 

Tot i les proclames, el portaveu de la Guàrdia Nacional d'Ucraïna ha negat que la ciutat hagi caigut. Reconeixen, això sí, que els combats hi han deixat grans destrosses i un gran nombre de víctimes encara per quantificar.

El que sí que reconeix el governador de la regió, Serhí Haidai, és que la ciutat està encerclada per totes bandes. I un assessor del president d'Ucraïna, Volodímir Zelenksy, ha admès que la ciutat pot acabar caient en mans russes.


Última gran ciutat a Lugansk

Lissitxansk, d'uns 100.000 habitants, és l'últim bastió ucraïnès a Lugasnk, la regió oriental que, juntament amb Donetsk, és el centre de l'ofensiva russa. És el gran objectiu rus després de la caiguda de Severodonetsk.

El paisatge a moltes zones de Lissitxansk és el d'edificis en runes
El paisatge en moltes zones de Lissitxansk és el d'edificis en ruïnes (Reuters/Oleksandr Ratushniak)

D'aquesta manera, Rússia vol controlar tot el Donbass, la zona amb gran presència russòfona que el 2014 va obrir el conflicte intern per la proclamació de les repúbliques independents de Donetsk i Lugansk.

A Donetsk, però, la posició russa no és tan ferma. Al voltant de la meitat del territori és encara en mans ucraïneses. Ciutats com Sloviansk -- on abans de la guerra hi havia 70.000 persones -- són el centre de l'ofensiva a la zona.

A finals de març, després d'un mes de guerra, el Kremlin va canviar l'estratègia i va decidir abandonar l'ofensiva sobre Kíiv per centrar-se a l'est del país.

Ucraïna assegura que les seves tropes encara intenten repel·lir l'atac a la ciutat
Ucraïna assegura que les seves tropes encara intenten repel·lir l'atac a la ciutat (Reuters/Gleb Garanich)


Tres morts a Bélgorod

Fora d'Ucraïna, a la regió russa de Bélgorod, que és a la frontera amb Khàrkiv, tres persones ha mort i quatre més han quedat ferides per unes "fortes explosions".

Segons el governador, Viatxeslav Gladkov, les explosions han afectat onze edificis d'apartaments d'un barri residencial de la ciutat.

Entre les víctimes mortals hi ha un nen de 10 anys.

Aquesta regió russa és de les poques que ha notat directament l'impacte de la guerra. Al llarg d'aquest mesos de guerra, les autoritats russes han denunciat atacs que atribueixen a Ucraïna, com l'incendi de dipòsits de fuel.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut