Rússia destrueix un satèl·lit amb un míssil i els EUA l'acusen de posar en risc l'EEI

L'acció ha provocat un núvol de restes del satèl·lit a prop de l'Estació Espacial Internacional i els tripulants s'han refugiat a les càpsules per si havien d'evacuar-la

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Els Estats Units han acusat aquest dilluns Rússia d'haver posat en risc l'Estació Espacial Internacional, l'EEI, amb el llançament d'un míssil de prova per destruir un satèl·lit propi.

Segons ha informat l'agència espacial nord-americana, la NASA, la destrucció del satèl·lit ha generat un núvol de restes en una òrbita pròxima a l'EEI, que és a 400 quilòmetres d'alçada.

Per precaució, els set astronautes que hi ha, dos dels quals són russos, s'han refugiat a les càpsules per si havien d'evacuar l'estació.


"Comportament perillós i irresponsable"

Segons el portaveu del Departament d'Estat dels EUA, Ned Price, la prova augmenta "de manera significativa" el risc per a les activitats humanes a l'espai:

"El comportament perillós i irresponsable de Rússia amenaça la sostenibilitat a llarg termini de l'espai exterior i demostra que les declaracions de Rússia contra l'ús d'armes a l'espai són falses i hipòcrites."


Un núvol de 1.500 restes identificables

Price ha assegurat que la prova militar russa ha generat un núvol de més de "1.500 restes identificables" i centenars de milers més de mida més petita.

Per la seva banda, James Dickinson, de l'exèrcit dels EUA, ha assegurat que les restes del satèl·lit seran "una amenaça" per a les activitats espacials "durant els pròxims anys":

"Rússia ha demostrat un menyspreu deliberat per la seguretat, l'estabilitat i la sostenibilitat a llarg termini del domini espacial per a totes les nacions."


"Procediments habituals", segons Rússia

Rússia ha respost a través de la seva agència espacial, Roscosmos, que ha tret importància a l'incident:

"La tripulació de l'EEI està realitzant operacions de rutina segons el programa de vol. L'òrbita de l'objecte, que avui l'ha obligat a moure's a les càpsules segons els procediments habituals, s'ha allunyat de l'EEI, que es troba a la zona verda."

 

Passen a prop cada 90 minuts

La NASA ha coincidit amb aquest parer, i dues hores després de l'emergència els astronautes han tornat a l'EEI.

Malgrat tot, el cap de la NASA, Bill Nelson, ha explicat que cada 90 minuts el núvol de restes passa relativament a prop de l'estació:

"La NASA continuarà vigilant els residus en els pròxims dies i més enllà per garantir la seguretat de la nostra tripulació en òrbita."

Nelson s'ha mostrat especialment alarmat perquè Rússia hagi posat en risc els seus propis astronautes, cosa que ha considerat "inimaginable".

A l'EEI hi ha ara mateix quatre astronautes dels EUA, un d'alemany i dos de russos. L'alemany i tres dels nord-americans van arribar-hi fa només 4 dies.

Tripulants a l'Estació Espacial Internacional quan Rússia ha destruït un satèl·lit
Els set tripulants que hi ha ara a l'Estació Espacial Internacional


Proves similars anteriors

Aquest no és el primer assaig de Rússia amb míssils a l'espai exterior: a l'abril ja en va fer un, mentre que fa dos anys va ser l'Índia la que va destruir un satèl·lit seu amb un altre projectil.

Els Estats Units van iniciar aquest tipus d'accions militars espacials el 1959, quan l'exploració de l'espai havia tot just començat.

Aquest incident passa en un moment en què sobre la Terra també hi ha tensions militars entre les dues antigues grans potències, amb 90.000 soldats russos desplegats a les fronteres amb Ucraïna.

 

ARXIVAT A:
Estació Espacial InternacionalEstats UnitsRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut