Vladímir Putin agafa un copa de xampany en una cerimònia al Kremlin, el 2016 (Reuters/Kirill Kudryavtsev)
Moscou/París

Rússia destapa la "guerra del xampany" i obliga França a dir-ne "vi escumós"

Els viticultors francesos, indignats amb la llei de Putin que obliga a canviar l'etiquetatge de la part posterior de les ampolles

RedaccióActualitzat

El xampany francès ja no es pot anomenar així a Rússia. El govern de Vladímir Putin ha aprovat una llei que reserva la denominació "xampany" per als productes locals i obliga a etiquetar la resta, també les ampolles importades de França, com a "vi escumós"

Encara que no suposa cap trasbals econòmic, perquè Rússia és un mercat petit per als productors de la Xampanya, la decisió sí que toca l'orgull francès. Sobretot, els d'uns productors que des d'èpoques passades defensen aferrissadament la denominació de "xampany" exclusivament per al vi que surt dels seus cellers, com sap molt bé el sector del cava català. El nom està protegit en més de 120 països. 
 

Un canvi rebut amb humor a Moscou

Rússia treu importància a la qüestió, perquè la mesura afecta només les especificacions de l'etiquetatge del darrere, no la part del davant.

La majoria de russos anomenen "xampany" tots els vins escumosos i quedaran al marge de la polèmica, tenint en compte que el xampany francès és un producte només apte per a les butxaques dels més rics. El canvi normatiu, però, ha inspirat les xarxes a fer tota mena de paral·lelismes en to humorístic. 

 

Un cop a l'orgull de França

Els arguments de Rússia no han calmat els viticultors francesos, que consideren "un escàndol" la norma.

"És inacceptable perquè ataca el més valuós que tenim, el nostre nom, i que des de fa tres segles ha estat vinculat a l'esforç, la qualitat i l'excel·lència", ha afirmat David Chatillon, director general de la Unió de Productors de Xampany, que aplega les principals empreses del sector. 

El Comitè Xampany, on hi ha representats tant els viticultors com els cellers, ha demanat a les empreses que aturin les exportacions a Rússia fins que s'arregli la situació, una crida que han secundat part dels productors, tot i que hi ha dubtes de si la seguiran firmes luxoses com Moët o Dom Perignon. 

 

El sector també ha instat tant la UE com França a moure's per aconseguir que Rússia rectifiqui la normativa que Putin va firmar divendres passat.

De moment, la reacció del govern francès ha estat més moderada que la del sector. El ministre d'Agricultura ha defensat que "la posició és molt clara" i és que el xampany "ve de la regió francesa on es produeix i té una denominació d'origen". I el d'Afers Exteriors ha dit que confia solucionar el conflicte amb diàleg però ha advertit que, si cal, aniran a l'Organització Mundial del Comerç

Poc impacte econòmic

Sobre el per què d'aquesta maniobra russa, el diari Le Parisien l'emmarca en una resposta a les crítiques al Kremlin pel suport al règim de Bielorússia pel cas de l'avió comercial desviat per detenir el periodista dissident Roman Protassévitx

En qualsevol cas, l'impacte econòmic serà petit, perquè ocupa el 15è lloc a la llista d'exportacions franceses, amb 35 milions d'euros el 2020, i sembla que no hi ha dubte que el paladar dels russos continuarà distingint entre el xampany francès i el rus. 

 

ARXIVAT A:
RússiaFrançaComerç
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut