El periodista de The Wall Street Journal Evan Gershkovich (Reuters/Dmitry Chasovitin)

Rússia condemna a 16 anys de presó un periodista nord-americà per espionatge

Evan Gershkovich, reporter de The Wall Street Journal, és el primer periodista dels Estats Units processat per espionatge a Rússia des de la Guerra Freda

RedaccióActualitzat

La Justícia russa ha condemnat aquest divendres a 16 anys de presó el periodista nord-americà de The Wall Street Journal, Evan Gershkovich, acusat d'espionatge per suposadament recaptar informació secreta sobre la indústria militar d'aquest país.

Gershkovich, que va ser detingut el març del 2023 a Iekaterinburg, capital dels Urals, és el primer reporter dels Estats Units processat per espionatge a Rússia des de la Guerra Freda.

Durant la vista judicial, que ha transcorregut al tribunal regional de Sverdlovsk, la Fiscalia va arribar a demanar 18 anys de presó en una centre penitenciar de màxima seguretat.


Un procés judicial inusualment ràpid

El procés judicial ha estat inusualment ràpid, ja que només hi ha hagut tres vistes, dues aquesta mateixa setmana, lcosa que la premsa ha relacionat directament amb l'interès de Washington a escurçar els terminis per bescanviar presoners amb Rússia en el futur.

De fet, les vistes d'ahir i avui, avançades a petició de la defensa, havien d'haver-se celebrat a mitjan agost.

Gershkovich, que fa 478 dies que està entre reixes, no va reconèixer la seva culpa i manté, igual que el seu diari, que únicament complia el seu deure professional quan va ser detingut el març del 2023 a Iekaterinburg.

El periodista, de 32 anys, ha rebut la mateixa pena que Paul Whelan, l'exmarine nord-americà sentenciat també per espionatge el juny del 2020.


Els Estats Units asseguren que només és periodista

L'Ambaixada dels Estats Units a Moscou ha assegurat a X que la Justícia russa no ha presentat proves que justifiquin la detenció del seu ciutadà i va denunciar la persecució de la dissidència i el periodisme a Rússia:

"Malgrat el que les autoritats russes asseguren, Evan és periodista".

El ministre d'Exteriors de Rússia, Serguei Lavrov, va assegurar dimecres que Moscou té "proves irrefutables" de les activitats d'espionatge de Gershkovich, que va ser enxampat amb "les mans a la massa", segons el cap del Kremlin, Vladímir Putin.

Alhora, va confirmar que els serveis especials de Rússia i els Estats Units estan en contacte per "veure si es pot intercanviar algú per algú".

El desembre del 2022 la basquetbolista nord-americana Brittney Griner va ser intercanviada pel "Mercader de la mort", el traficant d'armes rus Victor But.


"No pararem fins a veure'l lliure"

El diari The Wall Street Journal, per al qual treballa Gershkovich ha qualificat de "pantomima de condemna" la decisió judicial.

En una declaració conjunta de l'editor del diari Almar Latour i de la seva directora Emma Tucker, han recordat que el seu reporter està "injustament detingut lluny de la seva família i amics, només per fer la seva feina com a periodista".

"Farem tot el possible i pressionarem per a l'alliberament de l'Evan i per ajudar la seva família", han dit en una declaració publicada pel diari. "El periodisme no és un crim, i no pararem fins a veure'l lliure", adverteixen.


L'últim precedent, en plena Perestroika

L'última detenció d'un periodista dels Estats Units per espionatge va ser el 1986, en plena Perestroika, i va implicar Nicholas Daniloff (US News&World Report), que va ser detingut pel KGB i canviat tres setmanes després per un pres soviètic.

Gershkovich, fill d'emigrants soviètics que es van assentar als Estats Units el 1979, va ser detingut a Iekaterinburg el març del 2023 quan realitzava un reportatge per a The Wall Street Journal, després de la qual cosa va ser acusat formalment d'espionatge pel Servei Federal de Seguretat (FSB) de Rússia.

Segons l'acusació, recopilava informació secreta a la regió de Sverdlovsk sobre les activitats de l'empresa de defensa JSC NPK Uralvagonzavod, fabricadora de tancs, entre un altre armament pesant.

ARXIVAT A:
Estats UnitsLlibertat d'expressió EspionatgeLlibertat de premsaVladímir PutinRússia
Anar al contingut