Rússia anuncia vuit detencions per l'explosió al pont de Crimea, que atribueix a Ucraïna

El Servei Federal de Seguretat rus diu que ha identificat 12 persones i que ha evitat dos atemptats a Moscou i Briansk

RedaccióActualitzat

El Servei Federal de Seguretat (FSB) de Rússia ha anunciat la detenció de vuit persones per la seva suposada relació amb l'explosió que dissabte va danyar parcialment el pont de Kertx, que uneix Rússia amb la península de Crimea, annexionada el 2014.

Els detinguts són cinc ciutadans russos i tres d'Ucraïna i Armènia que "van participar en els preparatius del delicte", segons afirma en un comunicat que afegeix que, en total, han estat identificades 12 persones.

L'FSB, successor del KGB, acusa la intel·ligència militar ucraïnesa d'aquesta "acció terrorista" que hauria estat comesa amb un artefacte explosiu traslladat des d'Ucraïna a Rússia a través de Bulgària, Geòrgia i Armènia.

Vladímir Putin, president de Rússia (Reuters)

La ruta descrita per l'FSB surt del port ucraïnès d'Odessa i té una primera parada al port búlgar de Ruse, al Danubi, des d'on hauria arribat al port georgià de Poti, al mar Negre.

A partir d'aquí, el trajecte continua per terra, fins a Armènia, des d'on va retornar a Geòrgia abans d'entrar a Rússia pel pas de muntanya de Verjni Lars i arribar a la ciutat d'Armavir, on s'hauria falsificat la documentació de la càrrega i consignat com destinatari una empresa inexistent de Crimea.

"L'artefacte explosiu estava dissimulat en rotlles de polietilè per a la construcció, continguts en 22 palets, amb un pes total de 22.770 quilos", detalla el comunicat.

L'FSB, d'altra banda, assegura que ha evitat dos atemptats més, a Moscou i Briansk, que també atribueix a Ucraïna.


Infraestructura vital

Inaugurat pel president rus, Vladímir Putin, el 2018, el pont, de 19 quilòmetres és una infraestructura de gran importància logística per abastir les tropes russes desplegades al sud d'Ucraïna.

Dissabte, l'explosió d'un camió que circulava pel pont va destruir-ne una secció de trànsit rodat, que va quedar interromput. A més, va destruir diversos dipòsits de combustible per a l'exèrcit, que eren traslladats per un tren que també circulava pel pont.


Biden no creu que Putin utilitzi armes nuclears

L'atemptat contra el pont de Kertx ha estat respost pel govern rus amb una onada de bombardejos, contra més de 30 ciutats ucraïneses, entre les quals la capital, Kíiv, aquest dilluns i dimarts.

Joe Biden, president dels Estats Units (Reuters/Elizabeth Frantz)

Aquesta escalada en el conflicte, tanmateix, no fa témer al president dels Estats Units, Joe Biden, que Putin estigui disposat a utilitzar armes nuclears en la invasió d'Ucraïna. Preguntat al respecte, ha respost: "Bé, no penso que ho faci."

En la mateixa entrevista a la cadena CNN, Biden ha dit que el president rus és un "actor racional que ha fet un error de càlcul significatiu".

ARXIVAT A:
Estats UnitsVladímir PutinRússiaJoe Biden
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut