Els japonesos, cada cop més en desacord que es facin els Jocs Olímpics
Els japonesos, cada cop més en desacord que es facin els Jocs Olímpics

Rússia, acusada de ciberatacs per sabotejar els Jocs Olímpics de Tòquio

El Regne Unit i els Estats Units identifiquen atacs de hackers russos contra els organitzadors dels Jocs que s'havien de celebrar aquest estiu

RedaccióActualitzat

El Regne Unit i els Estats Units han condemnat aquest dilluns una sèrie de ciberatacs "maliciosos" que Rússia hauria orquestrat per sabotejar els Jocs Olímpics de Tòquio 2020.

Segons funcionaris britànics i nord-americans, els atacs haurien estat comesos per l'agència d'intel·ligència militar de Rússia, coneguda com a GRU. Sis membres d'aquesta unitat haurien tingut un paper clau en atacs compresos entre els Jocs Olímpics d'Hivern de Corea del Sud, l'any 2018, i les eleccions a França, el 2017.

Les agressions incloïen un atac a la cerimònia d'obertura dels Jocs d'Hivern del 2018 de Corea del Sud, que va afectar centenars d'ordinadors i va fer caure l'accés a internet, entre altres. En aquest cas, es va fer veure que l'atac era nord-coreà o xinès.

En aquesta investigació, s'haurien detectat també operacions de "reconeixement cibernètic" contra els organitzadors, proveïdors i patrocinadors dels Jocs de Tòquio 2020, que inicialment s'havien de celebrar aquest any, però que la pandèmia va obligar a ajornar fins l'any que ve.

El secretari d'Afers Exteriors del Regne Unit, Dominic Raab, ha qualificat les accions dels hackers russos de "cíniques i temeràries" i les ha condemnat vehementment.

"Els atacs als Jocs d'Estiu del 2020 són els darrers d'una campanya malintencionada de Rússia contra els Jocs Olímpics i Paralímpics", ha assegurat el ministeri d'Afers Exteriors britànic en un comunicat

Per la seva banda, l'FBI ha tornat a insistir que Rússia és un "ciberadversari altament capaç". "La informació revelada en aquesta acusació il·lustra com d'omnipresent i destructives són les activitats cibernètiques de Rússia", ha dit el director adjunt de l'FBI, David Bowdich.

El president del Comitè d'Organització Olímpic de Tòquio, Mori Yoshiro (Du Xiaoyi/Pool/Reuters)


Rússia, vetada als Jocs Olímpics

Al desembre, Rússia va patir una sanció històrica dins el món de l'esport: no poder participar en cap competició internacional per seleccions durant 4 anys, inclosos els Jocs de Tòquio. La implicació en dopatge sistemàtic i falsificació de dades va comportar un sever càstig per a l'esport rus per part de l'Agència Mundial Antidopatge.

Els atacs contra els Jocs del 2020 són els últims d'una sèrie d'intents de hackejar organitzacions esportives internacionals, segons experts en ciberseguretat, que asseguren que han estat orquestrats per Rússia des que va esclatar el seu escàndol de dopatge, fa cinc anys. Moscou ha negat reiteradament les acusacions.

Imatge de recurs per il·lustrar el ciberatac
 
ARXIVAT A:
RússiaJocs Olímpics
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut