Els bombardejos han afectat dos aeròdroms militars amb bombarders nuclears estacionats

Moscou acusa Ucraïna d'atacar bases russes a centenars de quilòmetres de la frontera

És l'ofensiva més endins en territori rus, amb un dels atacs a tan sols 200 quilòmetres de Moscou, i ha provocat una nova onada d'atacs sobre infraestructura civil i militar ucraïnesa com a resposta

RedaccióActualitzat

Les autoritats russes han reportat aquest dilluns al matí diferents explosions a dos aeròdroms militars de Saràtov i Riazan, dues regions russes situades a centenars de quilòmetres de la frontera d'Ucraïna.

El Ministeri de Defensa rus ha acusat Ucraïna d'haver atacat amb drons les instal·lacions militars, una de les quals a Riazan, a tan sols 200 quilòmetres de Moscou.

A conseqüència de l'impacte d'un dels drons abatuts a l'aeròdrom de Riazan, han mort tres militars russos i quatre han estat ferits, dos d'ells en estat greu.

Com a resposta, Rússia ha informat de l'atac amb armes d'alta precisió a 17 emplaçaments aeris i navals ucraïnesos. La nova onada d'atacs russos amb míssils ha deixat almenys tres morts a Ucraïna i ha provocat talls d'aigua i llum a diversos punts del país.

Segons el portaveu de Defensa rus, Ígor Konaixénkov, l'exèrcit ucraïnès "ha utilitzat drons de fabricació soviètica per bombardejar els aeròdroms de Diàguilevo (Riazan) i Engels (Saràtov)".

Konaixénkov ha afegit que les defenses russes han interceptat els drons ucraïnesos i que les seves restes han estat la causa de les explosions.

D'altra banda, Roman Busarguin, el governador de Saràtov, l'altra regió afectada per les explosions d'aquest dilluns, ha informat des del seu canal de Telegram que l'atac no ha afectat les zones residencials de la ciutat d'Engels, on hi ha l'aeròdrom.

"Vull assegurar-vos que no s'ha produït cap emergència a les zones residencials de la ciutat. No hi ha motius per preocupar-se. Cap instal·lació civil té danys."

Segons Ígor Konaixénkov, els atacs han impedit a Kíiv l'ús del ferrocarril per transportar al front reserves per al seu exèrcit, armes estrangeres, equipament militar i municions.

 

 

Un dels aeròdroms atacats tenia avions amb càrrega nuclear

Ucraïna no ha reivindicat les explosions als aeròdroms russos, però l'assessor de la presidència d'Ucraïna, Mikhailo Podoliak, ha insinuat que els atacs podrien ser una resposta de Kíiv.

"Si llances coses a l'espai aeri d'altres països, tard o d'hora objectes voladors desconeguts retornaran al lloc d'on han sortit."

En els últims mesos, Moscou ha atacat amb míssils i drons kamikazes les infraestructures energètiques ucraïneses.

D'altra banda, Anton Gerashchenko, un assessor del Ministeri de l'Interior d'Ucraïna, ha informat que els atacs als aeròdroms han estat duts a terme per "drons barats". També ha fet mofa de la ineficàcia de les defenses aèries russes.

Tanmateix, Gerashchenko, en una altra piulada, ha informat que l'aeròdrom de Saràtov és una de les bases més importants de les forces aèries russes.

A les instal·lacions estan estacionats dos regiments de bombarders nuclears estratègics, que formen part de les tàctiques de dissuasió nuclear aèria de Rússia.

Per Google Maps, es poden identificar els bombarders nuclears Tu-95MS i Tu-160M.

Bombarders nuclears Tu-95MS i Tu-160M a l'aeròdrom de la regió de Saràtov (Google Maps)
Bombarders nuclears Tu-95MS (color gris) i Tu-160M (color blanc) a l'aeròdrom de la regió de Saràtov (Google Maps)

Segons les autoritats russes, dos dels bombarders nuclears de l'aeròdrom de Riazan "han tingut danys insignificants".

 

No és el primer atac a una regió de Rússia

Les explosions als aeròdroms de Diàguilevo i Engels són el primer atac ucraïnès contra un objectiu situat a diversos centenars de quilòmetres de distància del seu territori.

Durant la guerra, Kíiv ha atacat diferents objectius russos propers a la frontera. Al novembre, l'exèrcit ucraïnès va atacar la flota russa del mar Negre situada al port de Sebastòpol, a la península de Crimea.

Ucraïna també ha atacat les ciutats russes de Bélgorod i Xebékino, a tot just cinc quilòmetres d'Ucraïna.

 

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut