Sant Petersburg

La violència al Pròxim Orient deixa en segon pla el debat de l'energia i les crisis nuclears a la cimera del G-8

L'antiga capital imperial de Rússia, Sant Petersburg, s'ha vestit de gala per acollir la cimera del G-8, que s'ha inaugurat aquest vespre. En l'agenda dels mandataris dels països més rics del món més Rússia hi ha entrat a última hora la crisi al Pròxim Orient i fins ara ha acaparat les declaracions. Sobre la taula hi ha també altres temes com la pobresa a l'Àfrica, el terrorisme internacional i, sobretot, l'energia i les crisis nuclears amb l'Iran i Corea del Nord. En aquests darrers punts Rússia pot jugar un paper clau. Moscou és una potència creixent en el sector energètic, i això li podria servir com una condició de força.

Actualitzat

La despesa per netejar la ciutat de rodamons, reformar façanes i pavimentar carrers superarà amb escreix els 23 milions de dòlars que va costar la cimera de Gleeneagles, al Regne Unit, que es va fer al juliol de l'any passat. Ara l'amfitriona és Rússia i el seu president, Vladímir Putin, no ha escatimat esforços per seduir el selecte grup dels vuit i ser-ne un membre més. Aquest és el repte de Putin, però no li resultarà tan fàcil si al mateix temps vol mantenir les diferències de criteri a l'hora d'abordar temes espinosos com el de les crisis nuclears amb Corea del Nord i l'Iran.

Pyongyang va llançar diversos míssils en proves nuclears contra el Japó, i Pequín, que ja ha demanat a la comunitat internacional que imposi sancions contra Corea del Nord, insistirà que s'actuï contra Corea en la cimera de Sant Petersburg. També l'ONU analitza la possibilitat de castigar el règim de l'Iran per la represa del seu programa nuclear. Però, en tots dos casos, Moscou no és partidari de sancionar, encara que tampoc comparteix les iniciatives de Teheran ni tampoc de Corea. La posició de Putin podria ser una pedra a la sabata al G-8, però al mateix temps també és un interlocutor imprescindible en els contenciosos oberts a Pyongyang i Teheran. 

El debat energètic

Així i tot, Putin no aprofitarà aquest tema per fer-se valer en el conjunt del club i mirarà d'esquivar totes les qüestions més punxegudes. En canvi, sí que es farà fort amb el debat energètic. El seu país és una potència creixent que vol liderar el sector de l'energia: actualment és el principal exportador i productor mundial de gas i el segon de cru. Amb aquestes credencials espera tenir-ne prou per fer-se un lloc al G-8.

A l'altra banda de la taula, però, hi haurà el president dels Estats Units, George Bush, que manté viva la seva preocupació per la davallada democràtica a Rússia. Bush vol tractar el tema a la cimera, però també és conscient que ficar massa el dit a la llaga podria ser contraproduent en el debat sobre les crisis nuclears i allunyar Rússia de la seva estratègia de mà dura diplomàtica. Qui tampoc no ho tindrà fàcil per tractar amb Putin serà la cancellera alemanya, Angela Merkel, que si pressiona excessivament en matèria nuclear el líder rus podria posar de nou en perill el subministrament de gas al país germànic.

Justament per equilibrar les relacions entre productors i consumidors de gas, el president francès, Jacques Chirac, instarà els països a abandonar progressivament les energies fòssils i apostar per les renovables. Des del Regne Unit, Tony Blair també incidirà en el mateix sentit que Chirac en la carpeta energètica i, d'altra banda, demanarà una aposta decidida per acabar amb la pobresa a l'Àfrica. Un tema que també comparteixen la majoria de membres del G-8 com una de les seves prioritats.

Oxfam ha denunciat que els països més rics del món només tenen al menú del G-8 la preocupació pel cru i han oblidat les promeses d'altres anys d'ajudar els països pobres.

El Pròxim Orient, protagonista inesperat

De moment, però, els enfrontaments entre el Líban i Israel centren les reunions del G-8. Tant l'amfitrió, Vladímir Putin, com George Bush han demanat que cessi la violència. També la Unió Europea ha tornat a reclamar contenció i Javier Solana, el cap de la diplomàcia europea, té previst d'anar-hi aquest cap de setmana.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut