Iraq

Rumsfeld diu des de l'Iraq que els EUA no tenen intenció de reduir la seva presència militar

El secretari de Defensa nord-americà, Donald Rumsfeld, ha aterrat a Bagdad provinent de l'Afganistan en una visita no anunciada. Rumsfeld s'ha reunit amb el primer ministre iraquià, Nuri al-Maliki, per tractar de qüestions de seguretat, especialment el desarmament de les milícies xiïtes i la reconciliació amb els sunnites. Aquests dos punts són essencials, segons Rumsfeld, per poder derrotar després els grups més recalcitrants. S'esperava que s'avancés en una possible reducció de tropes, però Rumsfeld ha deixat clar que els EUA mantindran els seus efectius a l'Iraq.

Actualitzat

Rumsfeld ha dit que no és el moment perquè comandants militars facin recomanacions sobre una reducció de les tropes de la coalició. Segons Rumsfeld, de moment la presència militar nord-americana a Bagdad ha augmentat en 10.000 efectius i estan previstos altres reforços si calen.

Això no vol dir, però, que l'exèrcit iraquià no vagi assumint les seves responsabilitats militars. Per tant, el calendari de transferència del comandament militar a diverses províncies es portarà a terme segons estava previst. La primera província que quedaria sota control de les forces iraquianes seria la de Muthana, en un termini que l'exèrcit nord-americà creu "molt proper". Després d'aquesta transferència en seguirien nou més, a altres províncies, abans de finals d'any.

D'aquesta manera, la meitat de les 18 províncies que formen l'Iraq estarien sota control militar del govern de Bagdad a començaments del 2007. Aquesta transferència no implicarà una reducció immediata del nombre de soldats de la coalició desplegats a l'Iraq, ja que aquests passaran a exercir tasques de supervisió i assistència a les tropes locals, segons ha explicat el general Kurt A. Chichowski.

Mentrestant, la violència continua a l'Iraq. Un suïcida s'ha immolat a l'interior d'un restaurant d'una zona xiïta de Bagdad, ha mort cinc dels comensals i ha ferit 20 persones que eren davant del local. En un altre atemptat al nord de la capital dos iraquians més han mort en un atemptat amb cotxe bomba. En els últims tres dies almenys 150 persones han mort en aquest cercle de represàlies i contrarepresàlies.

Evitar una guerra civil

El primer ministre iraquià, Nuri al-Maliki, ha comparegut al Parlament poc abans de trobar-se amb Rumsfeld. Allà ha assegurat que el seu govern està treballant intensament per evitar que les confrontacions entre xiïtes i sunnites agafin més volada i desemboquin en una guerra civil. Al-Maliki creu que està davant l'última oportunitat per a la reconciliació de les dues comunitats i així li ha fet saber també a Rumsfeld. Per Al-Maliki, si els seus plans acaben fallant "no sé què acabarà passant", ha dit.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut