Rull i Turull, el 23 de març del 2018, el dia que van tornar a entrar a la presó
Rull i Turull, el 23 de març del 2018, el dia que van tornar a entrar a la presó (ACN)

Rull i Turull podran sortir de la presó per treballar cinc dies a la setmana

La junta de tractament de Lledoners acorda l'aplicació de l'article 100.2 als dos exconsellers de la Generalitat

Actualitzat

Josep Rull i Jordi Turull podran sortir de la presó per treballar, en aplicació de l'article 100.2 del reglament penitenciari.

La junta de tractament de la presó de Lledoners autoritza els dos exconsellers a estar fora del centre durant 12 hores al dia, cinc dies a la setmana. L'aplicació del 100.2 pot ser immediata, tot i que necessita la posterior autorització de la jutge de vigilància penitenciària.

Rull i Turull són els últims presos condemnats pel Tribunal Suprem que accedeixen a aquesta mesura, una flexibilització del règim penitenciari que la llei permet.

Josep Rull treballarà per l'assessoria legal general de MútuaTerrassa, segons ha informat l'entitat en un comunicat. Es dedicarà als àmbits relacionats amb l'economia circular, l'eficiència energètica i la sostenibilitat, d'acord amb l'agenda 2030 per al desenvolupament sostenible. Es tracta d'una figura que MútuaTerrassa fins ara tenia externalitzada.

 

Molt previsiblement, la Fiscalia s'oposarà a aquesta mesura, com ja ha fet amb alguns dels altres condemnats. El ministeri públic considera que amb els presos del procés, la Conselleria de Justícia està convertint en "general" una mesura "excepcional", generant un "tercer grau encobert".

Fins ara, la Fiscalia ha recorregut l'aplicació del 100.2 a Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Joaquim Forn i Dolors Bassa. Aquest mateix dijous, la jutge de vigilància penitenciària ha rebutjat el recurs contra la flexibilització del règim penitenciari al president d'Òmnium, en considerar que presenta un risc de reincidència baix.

 

Rull i Turull, al Parlament el dia del debat d'investidura del segon, el 22 de març de 2018
Rull i Turull, al Parlament el dia del debat d'investidura del segon, el 22 de març del 2018 (ACN / Marc Rovira)

 

Últims condemnats pel Suprem a accedir al 100.2

Amb Rull i Turull, tots nou presos independentistes condemnats pel Suprem en el judici del procés ja han accedit al 100.2 i a la flexibilització del règim penitenciari.

Tots nou poden sortir unes hores al dia per treballar, exercir voluntariat o tenir cura de familiars. El primer de fer-ho va ser Jordi Cuixart, que el 13 de febrer va sortir per treballar a la seva empresa i fer voluntariat. Quatre dies més tard ho van fer Carme Forcadell i Dolors Bassa, totes dues per cuidar un familiar.

 

 

L'exconseller d'Interior Joaquim Forn va sortir el 20 de febrer per treballar al departament jurídic de l'empresa Mediapro i, la setmana passada, Jordi Sànchez va començar el seu voluntariat a la Fundació Canpedró, on atén persones en risc d'exclusió social.

Aquesta setmana han sortit per primera vegada Raül Romeva i Oriol Junqueras, el primer per treballar en una associació privada avaluant els avenços dels Acords de Pau de Dayton i el segon per fer classes al campus de Manresa de la Universitat de Vic.

El 100.2 el proposen les juntes de tractament de les presons, formades per juristes, psicòlegs, educadors socials, metges i mestres. Els eventuals recursos s'esgoten a l'Audiència provincial, a diferència de la classificació penitenciària, en què l'última paraula la té el tribunal sentenciador, en aquest cas el Suprem.


 

ARXIVAT A:
Jordi TurullJosep RullGovern empresonatProcés catalàJudici procés
Anar al contingut