Rull: "Algun magistrat del TC es vanta de deixar els nostres recursos en un calaix"

Jordi ErolesActualitzat

TV3 ha entrevistat Josep Rull a la presó de Lledoners dos dies després d'haver-se sumat a la vaga de fam iniciada aquest dissabte per Jordi Sànchez i Jordi Turull.

L'exconseller assegura que la vaga de fam "és una decisió absolutament personal" i denuncia l'obstaculització del Tribunal Constitucional i que els ha arribat que, en "converses pretesament privades", algun magistrat hauria presumit d'haver guardat al calaix els recursos presentats pels presos independentistes:

"Ja fa temps que denunciàvem l'actitud obstruccionista del TC. És d'una gravetat sense matisos. De manera plenament conscient s'impedeix que puguem accedir a la justícia europea. Fins i tot ens ha arribat que en converses pretesament privades algun magistrat del mateix Tribunal es vanta de deixar els nostres recursos d'empara en un calaix."

El conseller de Territori i Sostenibilitat en el govern de Carles Puigdemont ha explicat que va ser Jordi Sànchez qui va plantejar la possibilitat de fer una vaga de fam i que ho van consensuar tots set:

"Jordi Sànchez va posar la proposta sobre la taula. Ell ja havia meditat la possibilitat de fer una vaga de fam a Soto del Real. Ho vam compartir tots set. És una decisió personalíssima, no es pot delegar ni plantejar d'una manera obligatòria ni gregària. A partir d'aquí cadascú ha pres les seves pròpies decisions des del respecte més absolut de tots cap a tots."

Rull afegeix que no es fixen cap termini en la durada de la vaga de fam:

"El nostre cap i el nostre cos ens advertiran dels límits. Aquesta denúncia serà més forta com més gent se la faci seva i, sobretot, la difongui."

L'exconseller de Territori i Sostenibilitat assenyala que viu els dies previs al judici del procés "des de la convicció que la presó preventiva és un càstig, una anticipació de la pena". Afegeix que s'equivoquen els que creuen que, amb això, els atemoreixen o afebleixen les seves conviccions i es dirigeix "de manera molt concreta als ciutadans d'Espanya":

"Interpel·lem tots els demòcrates. No es pot normalitzar allò que no és normal. L'actuació irregular del Tribunal Constitucional corca les bases mateixes de qualsevol estat de dret solvent."

 

 

Qüestionari íntegre a Josep Rull

1. Dissabte 1 de desembre, Jordi Sànchez i Jordi Turull van iniciar una vaga de fam indefinida per denunciar el bloqueig que el Tribunal Constitucional els imposa a la Justícia Europea. I aquest dimarts s'hi han afegit Quim Forn i vostè. Com va sorgir la iniciativa d'engegar aquesta vaga de fam? La van consensuar tots 7 aquí a la presó de Lledoners?

2. De moment, aquesta mesura extrema només l'han adoptat diputats de Junts per Catalunya i l'exconseller Quim Forn, del PDeCAT. Sap si algun altre de la resta del seus companys presos polítics (Oriol Junqueras, Raül Romeva i Jordi Cuixart) pretén també fer vaga de fam?

3. Fins on estan disposats a arribar amb aquesta vaga de fam?

4. La pàgina web vagadefam.cat, on Jordi Sànchez i Jordi Turull argumenten els motius de la vaga de fam (aquesta denúncia al bloqueig a la justícia europea que el Tribunal Constitucional els imposa) suma gairebé 200.000 adhesions. Quin valor dona a la mobilització constant de la gent a favor dels presos i exiliats?

5. Esquerra i la CUP (al marge del PDeCAT i JxCAT) han mostrat el seu ple suport a Jordi Sànchez i a Jordi Turull. El cert és que, l'endemà de l'inici de la vaga de fam de Sànchez i Turull, l'independentisme reacciona i se celebra una cimera a Bèlgica amb els presidents Torra i Puigdemont, el vicepresident Aragonès, la consellera Artadi i representants de JxCAT, ERC i la CUP. Sembla que la voluntat és traçar una estratègia conjunta i refer la imatge d'unitat i els participants s'han emplaçat a fer noves reunions. Fins a quin punt la unitat ha estat a punt de perillar? Què l'ha posat en perill?

6. I el clam d'unitat de la gent, de tots aquells catalans que van fer possible el referèndum de l'1 d'octubre, de tota la gent que es concentra a les presons, que inunda de llaços grocs el país... Com ha pogut influir en aquesta decisió dels partits independentistes d'intentar refer relacions per traçar estratègies conjuntes?

7. El judici per l'1 d'octubre ha de començar les pròximes setmanes al Tribunal Suprem. Com viuen aquestes dies previs, aquí a Lledoners, en situació de presó preventiva, sabent que hauran de tornar a Madrid?

8. Els trasllats diaris de la presó al Suprem, amb esperes als calabossos de l'Audiència Nacional, menjant i dormint malament, no semblen les condicions idònies per afrontar un judici llarg com el que els espera, i menys si alguns de vostès fan o han fet vaga de fam. Ho estan preparant mentalment i físicament d'alguna manera?

9. Serà una defensa política i jurídica? Quina tindrà més pes, la política o la jurídica?

10. Les penes de presó que demana la fiscalia de l'estat per a tots vostès sumen més de 200 anys. El govern de Pedro Sánchez encara no ha posat sobre la taula una proposta política concreta al problema polític que viu Catalunya. I després de les eleccions andaluses amb l'augment de l'extrema dreta, unes eleccions espanyoles tampoc sembla que hagin de donar un escenari més favorable al diàleg amb Catalunya. Amb aquest context, com es pot fer efectiu el mandat sorgit de l'1 d'octubre? Com es pot fer efectiva la República? Només queda la via unilateral?

11. Amb aquesta amenaça que representa l'ascens de l'extrema dreta a l'estat espanyol, a l'independentisme no li convé més mantenir Pedro Sánchez al govern aprovant-li els pressupostos encara que no hagi fet cap moviment respecte als presos ni a trobar una solució per a Catalunya?

12. Des del punt de vista personal, com està vivint vostè aquesta experiència a la presó?

13. I la seva família? (Vostè té fills petits, com alguns dels seus companys presos polítics.)

14. L'endemà de l'1 d'octubre, amb la resposta de l'estat en forma de repressió i violència policial, se li va passar pel cap que podria acabar a la presó? I en algun moment abans d'aquell 2 de novembre en què van anar a declarar a Madrid, ja va veure que la cosa podria acabar d'aquesta manera, tots vostès empresonats?

15. Vostè és diputat del Parlament de Catalunya. Com valora la seva situació i els drets polítics que té com a diputat? Estan sent vulnerats?

16. Com a conseller de Territori i Sostenibilitat, una de les reclamacions que sempre va fer és el traspàs total de Rodalies Renfe a la Generalitat. Tancat a Lledoners, ha vist com una persona moria en l'accident d'un comboi que feia el trajecte Terrassa (la seva ciutat) – Manresa a Vacarisses, un accident sembla que per la falta de manteniment i d'inversions de Rodalies a Catalunya. Què n'opina d'aquest accident?

 

 

 

Entrevista amb Josep Rull by Moderador Noticies Web on Scribd

 

 

ARXIVAT A:
Josep RullVaga de famJudici procés
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut