Vinya ruixada greix d'ovella contra cabirols CCMA
El producte fet a partir del greix d'ovella és natural i ecològic (CCMA)

Ruixar els ceps amb greix d'ovella per evitar que els cabirols es mengin les vinyes

El producte repel·leix els cabirols tant per l'olor com pel gust, i s'ha provat amb èxit a França

La població de cabirols ha augmentat descontroladament a la zona de l'Alt Camp, el Priorat i el Penedès. Aquests animals entren a les vinyes i es mengen les fulles tendres i els brots de raïm dels ceps, cosa que pot acabar matant la planta o deixar sense collita els pagesos. Els pagesos es queixen que amb l'ampliació del període de caça --que han passat d'abatre 150 exemplars a 350--, no n'hi ha hagut prou.

Per això, la Generalitat ha decidit assajar un nou sistema: ruixar els ceps amb un greix perquè aquests animals no es mengin les fulles i els brots de les vinyes.

Els cabirols que entren a les vinyes es mengen els brots de les fulles i els fruits dels ceps (CCMA)

És un producte natural, fet a partir del greix d'ovella, que, segons Carles Casals, d'Acció Cinètica del Departament d'Acció Climàtica, repel·leix els cabirols tant per l'olor, com pel gust.

"El que fa és repel·lir el cabirol a nivell olfactiu i gustatiu. El cabirol entra a la finca i, en teoria, segons expliquen a França, que ho han estat assajant amb èxit, quan entra sent l'olor i, si ho tasta, troba un gust que no li agrada."

Glòria Tibau, directora del Departament d'Acció Climàtica de Tarragona, ha explicat que s'ha començat per una prova pilot a 3 finques de les tres comarques amb danys per cabirol. El producte es tornarà a aplicar d'aquí trenta dies, quan encara estaran creixent les fulles. Quan la fulla hagi crescut del tot, el cabirol pot alimentar-se de les fulles grans del cep sense fer perillar el fruit.

 

 

ARXIVAT A:
AgriculturaMedi ambientBiodiversitatCrisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut