Rufián i Teresa Rodríguez, a judici per uns tuits sobre Puig Antich i Utrera Molina
Teresa Rodríguez i Gabriel Rufián

Rufián i Teresa Rodríguez, a judici per uns tuits sobre Puig Antich i Utrera Molina

El hereus de José Utrera Molina demanden els diputats per relacionar el seu pare amb la pena de mort de Salvador Puig Antich

Actualitzat
TEMA:
Franquisme

El 22 d'abril, en plena campanya electoral, els diputats Gabriel Rufián, d'ERC, i Teresa Rodríguez, de Podem, aniran a judici per uns tuits que van publicar amb motiu de l'aniversari de l'execució de Salvador Puig Antich, segons ha confirmat a TV3 el Tribunal Superior de Justícia de Madrid.

Es tracta de la vista prèvia per una demanda civil que els hereus del ministre de Franco José Utrera Molina han interposat per suposada vulneració del dret a l'honor del seu pare.

Els tuits, publicats el 2 de març del 2018, per l'aniversari de la mort amb garrot vil de Puig Antich, destacaven que el ministre era un dels que van firmar el vistiplau de la pena de mort. I recordava que Utrera Molina havia mort un any abans, als 91 anys, "al llit":


Per aquest dos tuits i el d'un militant de Podem de Castella-la Manxa, Alfredo Díaz-Cardiel, el vuit fills d'Utrera Molina els demanen a cadascun 10.000 euros d'indemnització, i que esborrin els tuits. També demanen que si la sentència és condemnatòria es publiqui a la premsa escrita d'àmbit estatal, i que assumeixin les costes judicials.

Campanya electoral

Malgrat que la defensa de Teresa Rodríguez ha intentat ajornar la vista perquè no coincidís amb la campanya electoral, el jutjat 50 de Madrid ha fixat la data del judici.

Cap dels dos diputats considera inadequats els seus tuits i no pensen retractar-se.

 

Argumentació

La família d'Utrera Molina considera que els missatges tenen la intenció de "danyar la imatge i el nom" d'Utrera Molina i li atribueixen competències i facultats falses en la mort de Puig Antich.

Els hereus consideren "especialment dur" que es faci referència expressa al fet que el ministre franquista morís "al llit". Exposen en la demanda que aquest matís "suggereix que no mereixia aquesta mort", sinó "una de diferent (se suposa que violenta)".

Les al·legacions de la defensa de Rufián presenten arguments històrics, com que la sentència de mort de Puig Antich va anar precedida per la firma dels membres del consell de ministres, al qual pertanyia José Utrera-Molina.

Considera que la piulada pretenia "fer una crítica política" per posar en evidència "una continuïtat ideològica en determinades forces polítiques". També se sorprèn que ara siguin els hereus d'Utrera Molina els que reclamin una reparació que mai va reclamar el mateix afectat en vida.

 

ARXIVAT A:
Franquisme Judicial ERC Unides Podem
Anar al contingut