ERC es manté en el "no" a Sánchez però no tanca la porta a seguir parlant
Arribada de Gabriel Rufián aquest matí al Congrés dels Diputats per reunir-se amb Adriana Lastra
Madrid

ERC es manté en el "no" a Sánchez però no tanca la porta a seguir parlant

Els republicans confien que "aquesta primera reunió sigui l'antesala d'altres que hauran d'acabar succeint"

RedaccióActualitzat

Esquerra Republicana de Catalunya manté el "no" a la investidura de Pedro Sánchez. Així ho acaba d'afirmar en un comunicat emès just després de la primera reunió amb el PSOE, en què afegeix que "durant la conversa no hi ha hagut cap indici que el Partit Socialista pensi abandonar la via repressiva per afrontar el conflicte polític existent entre Catalunya i l'estat".

 

El comunicat d'ERC també diu, però, que tots dos partits "han coincidit en la necessitat de seguir mantenint contactes".

"Des del Grup Republicà s'espera que aquesta primera reunió sigui l'antesala d'altres que hauran d'acabar succeint. L'aposta d'Esquerra Republicana és la resolució política del conflicte a través d'una mesa negociació."


El text acaba explicant que la reunió entre la socialista Adriana Lastra i el republicà Gabriel Rufián "s'ha desenvolupat en un clima d'absoluta cordialitat".

El PSOE continua amb ERC els contactes per buscar suports de cara a la investidura. Com en ocasions anteriors, els encarregats d'acostar posicions són la socialista Adriana Lastra i el republicà Gabriel Rufián. S'han reunit durant una hora en el Congrés dels Diputats.

Ara per ara, els republicans es mantenen en el no, mentre els socialistes no s'obrin a la negociació política sobre el conflicte amb Catalunya.

Segons el vicepresident del govern, Pere Aragonès, aquest canvi de rumb de Sánchez de moment no ha arribat. En una entrevista a Onda Cero, Aragonès, a més, ha apuntat que Pedralbes és un "bon punt de partida".

"Tot el que ens acosti a una solució acordada, política i democràtica, ens acosta a l'acord. Tot el que s'allunyi d'això, evidentment, ho farà molt més difícil."

"Si el programa del futur govern és un programa calcat de Ciutadans, no pot tenir el suport d'Esquerra Republicana."

"[Amb] aquest Pedro Sánchez que ha canviat hem de ser molt més exigents. La confiança que hi podia haver que podíem avançar, crec que en aquest moment no existeix."


També la presidenta de la Diputació de Barcelona, la socialista Núria Marín, veu amb bons ulls partir de la Declaració de Pedralbes per avançar en la negociació que faciliti la investidura de Sánchez.

En declaracions a SER Catalunya, Marín ha assegurat que després de la repetició electoral i del preacord entre PSOE i Unides Podem, la resta de partits han de veure com poden ser "útils" per facilitar que hi hagi un govern "fort" a Espanya.

"Si és un acord amb el qual les parts estàvem d'acord, podria ser un punt de partida sobre el qual podem avançar cap a un acord que permeti governar Espanya i impulsar les polítiques que necessitem."


Per la seva banda, des dels comuns, Jéssica Albiach reclama a ERC que faciliti la investidura de Pedro Sánchez. En declaracions a "Els matins", de TV3, la dirigent de Catalunya en Comú-Podem considera que, després del preacord entre els socialistes i els comuns, és una obligació desbloquejar la situació i fer possible un nou govern progressista i aturar l'ascens de la ultradreta.

"A mi em resultaria molt difícil d'entendre que un partit que es diu d'esquerres, que vol solucions per Catalunya no doni suport, com a mínim, a deixar fer, deixar investir a un president que està posant per davant les solucions i el desbloqueig. Sobretot perquè crec que hem de tenir clar que, davant de l'ascens de l'extrema dreta que hem vist a les darreres eleccions, això ha passar de ser una oportunitat a ser una obligació."

"L'única alternativa al govern entre Unides Podem, En Comú Podem i el PSOE és, o una repetició electoral amb un ascens de la dreta o l'extrema dreta, o un govern de la gran coalició entre el Partit Popular i el Partit Socialista."


Mentre el PSOE i ERC han iniciat converses per desbloquejar la investidura, ja s'han començat a saber alguns detalls del que seria el primer govern espanyol de coalició des de la recuperació democràtica.

També que entre els ministres del nou govern hi hauria els catalans Jaume Asens i Rosa Lluch, filla de l'exministre socialista assassinat per ETA fa 19 anys, que aquest 10N no va obtenir l'acta de senadora per En Comú Podem.

Sobre la composició del nou govern ha transcendit que tindria tres vicepresidències: una de política per a Carmen Calvo, una d'econòmica per a Nadia Calviño i una de social per a Pablo Iglesias. Fonts de la negociació entre socialistes i comuns també donen per segures dues o tres carteres socials per al partit morat, però cap dels ministeris considerats d'Estat.

ARXIVAT A:
Eleccions generals 2019-10NInvestiduraGabriel RufiánERCPSOE
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut