Gabriel Rufián, durant la seva intervenció al debat d'investidura (EFE/Emilio Naranjo)

Rufián avisa Sánchez: "Sense taula, no hi ha legislatura"

La diputada de JxCat Laura Borràs ha preguntat al candidat a la investidura Pedro Sánchez "quina és la seva proposta per a Catalunya"

RedaccióActualitzat

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha proclamat des de la tribuna d'oradors que no pensen renunciar a la taula de diàleg pactada amb el PSOE en l'acord per a la investidura de Pedro Sánchez:

"Sense taula, no hi ha legislatura."


El diputat d'Esquerra ha reclamat al PSOE que compleixi amb l'acord:

"Si aquesta vegada el poble de Catalunya torna a ser estafat, si aquesta mesa no es compleix, si aquest acord no es compleix, no s'estarà estafant ERC, s'estarà estafant un poble. Una altra vegada."







A banda de la taula de diàleg, Rufián també ha reclamat que, en la nova legislatura, es derogui la Llei mordassa, les reformes laborals, es treballi en la "dignificació" de la memòria històrica, la igualtat entre homes i dones i es lluiti contra el "preu abusiu dels lloguers i el rebut de la llum".

En la seva intervenció al Congrés, Rufián ha assegurat que socialistes i republicans estan "obligats a dialogar" i "obligats a fer política":

"Nosaltres no demanem a ningú que deixi de defensar el que defensa. Que ningú ens demani a nosaltres que deixem de defensar el que defensem: la independència del nostre país. Dialoguem: Oriol Junqueras i Vies, cel·la 47, Lledoners."

Rufián, en el debat d'investidura al Congrés dels Diputats (ACN / Jordi Vidal)


Després de retreure a Sánchez algunes de les declaracions fetes en els darrers mesos, Rufián ha admès que "tots tenim hemeroteca" i s'ha mostrat partidari d'interpretar "adequadament la realitat" per trobar solucions:

"Jo fa molt temps que vaig arribar a la conclusió que prefereixo males hemeroteques a deixar de ser útil."


El cap de files d'ERC ha assegurat que els republicans han guanyat les dues darreres eleccions generals a Catalunya "amb un discurs molt clar", que ha resumit en "diàleg, diàleg, diàleg", i ha afegit que, si algú se sorprèn, "o no ens coneix, o no ens escolta, o menteix".

Rufián ha resumit aquesta defensa del diàleg afirmant que una meitat de Catalunya no pot imposar la seva opció a l'altra meitat:

"Ni es pot implementar una república amb el 50% de la població en contra ni es pot imposar una autonomia amb el 50% de la població en contra."

El "monstre" de Vox

Un dels moments de la intervenció de Rufián que ha generat més rebombori a l'hemicicle ha estat quan s'ha referit a Vox com a "monstre".

"A aquest monstre, en alguna ocasió també l'han alimentat vostès. I els vam avisar en moltes ocasions que algun dia també vindrien a devorar-los."

 

Laura Borràs a Sánchez: "Què proposa per a Catalunya?"

La diputada de JxCat Laura Borràs ha preguntat al candidat a la investidura Pedro Sánchez "quina és la seva proposta per a Catalunya".

En el debat d'investidura, Borràs ha definit el candidat a la presidència com un home "de mil rostres" i s'ha demanat si és creïble "la seva sobtada voluntat de diàleg".

"Pedro Sánchez, el dels 1.000 rostres, s'ha presentat avui davant nostre dòcil, conciliador i dialogant."


Borràs ha valorat que Sánchez "ha acudit amb un altre to i un altre tarannà" a aquest debat d'investidura, comparat amb el del mes de juliol. Tot i això, li ha retret no haver tingut paraules per als "companys presos polítics", com sí que ha fet el líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, a qui ha volgut "donar les gràcies en nom del grup de JxCat".
Laura Borràs, durant la seva intervenció al Congrés dels Diputats (ACN / Jordi Vidal)


La diputada de JxCat ha posat molt èmfasi en el que ha qualificat de "repressió" i d'"abusos democràtics emmascarats de política". En aquest sentit, ha preguntat al candidat si "és conscient que al país que vostè aspira a presidir la democràcia es veu atropellada dia rere dia per totes les instàncies de l'Estat".

"Espanya opta per la repressió, Catalunya opta per la democràcia."


De cara al diàleg entre governs previst en l'acord entre ERC i PSOE, Borràs ha apuntat que "el primer ingredient indispensable" és reconèixer i respectar els interlocutors:

"Uns interlocutors que no els elegeixen vostès, sinó el poble de Catalunya."






Borràs, que ha qualificat "d'intent de cop d'estat" la decisió d'ahir de la Junta Electoral de deixar sense escó Quim Torra, ha preguntat a Sánchez si farà com quan "s'omplia la boca de diàleg i no despenjava el telèfon al president de la Generalitat". I l'ha advertit de no fer com el seu antecessor José Luis Rodríguez Zapatero:

"A Catalunya recordem molt l''apoyaré'. Avui sembla que vostè pronunciï un 'me sentaré'."

ARXIVAT A:
InvestiduraGabriel RufiánERC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut