Madrid

Rubalcaba proposa més reunions per consensuar la política antiterrorista

El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha començat amb el portaveu del PP al Congrés, Eduardo Zaplana, la ronda de contactes prevista amb tots els grups de la cambra baixa per buscar la unitat dels partits i consensuar la nova línia política contra ETA després de l'atemptat a l'aeroport de Barajas. La trobada ha durat més d'una hora i mitja, i ha precedit la seva trobada amb Josep Antoni Duran Lleida, portaveu de CiU. En les dues reunions, Rubalcaba ha proposat fer trobades similars a les d'avui cada 15 dies.

Actualitzat

Rubalcaba ha ofert la possibilitat que les reunions siguin multilaterals, però Zaplana ha preferit que continuïn sent bilaterals, com les d'avui, segons ha informat el ministre de l'Interior.

A Josep Antoni Duran Lleida, el portaveu de CiU, que s'ha reunit després de Zaplana amb el ministre, li ha sembla bé i el titular d'Interior confia que la resta de portaveus també ho acceptin.

D'aquesta manera, ha dit, el govern "intentarà unir tots els partits entorn a la política antiterrorista del govern" i arribar a un "acord al més ampli possible".

"Si hi ha elements bàsics" comuns a tots els partits, ha afegit, s'ha d'intentar posar-los de manifest, al marge del Pacte Antiterrorista que, segons ha dit, el govern compleix i el PP, no.

Segons Rubalcaba, el primer capítol del pacte diu que la política antiterrorista la marca el govern i que cap dels dos partits la utilitzarà en benefici propi.

Més reunions a la tarda

A la tarda, han continuat els contactes bilaterals del govern amb els diferents partits amb representació al Congrés. Ha estat el torn del president del grup parlamentari d'ERC, Agustí Cerdà; el portaveu del PNB, Josu Erkoreka; el coordinador general d'Esquerra Unida, Gaspar Llamazares, i el diputat de la Chunta Aragonesista, José Antonio Labordeta.

El president dels republicans, Agustí Cerdà, ha sortit de la reunió convençut que el camí proposat pel ministre de repetir les reunions bilaterals per anar consensuant l'estratègia contra els terroristes és el correcte. Cerdà, en canvi, és contrari a recuperar el Pacte Antiterrorista que va unir socialistes i populars la passada legislatura i que ara reclamen els coreligionaris de Rajoy.

Al seu torn, el portaveu del Partit Nacionalista Basc (PNB), Josu Erkoreka, ha parlat del comunicat d'ETA sobre la vigència de l'alto el foc malgrat l'atemptat de Barajas. Erkoreka diu que és un "sarcasme" i ha emplaçat tots els agents polítics a no deixar que aquest comunicat influeixi en la nova estratègia que cal seguir per aconseguir la pau.

Finalment, el portaveu d'IU-ICV, Joan Herrera, ha assegurat que és necessari "anar més enllà" dels contactes bilaterals per aconseguir espais en els quals hi estiguin tots els grups "sense exclusions" i sigui possible subscriure un Pacte per la Pau. Per això, ha animat el PP a "abandonar les seves obsessions" i afegir-se a la "política amb majúscules".

Per aquest dimecres s'han fixat les reunions amb Begoña Lasagabaster (EA), Francisco Rodríguez (BNG), Uxue Barkos (Nafarroa Bai), Paulino Rivero (Coalició Canària) i el portaveu del grup socialista, Diego López Garrido.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut