Madrid

Rubalcaba diu que els detinguts buscaven material per atemptar

El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha comparegut per explicar el resultat del cop policial contra un presumpte grup islamista radical a Barcelona. En una roda de premsa breu i en què ha facilitat poca informació, el titular d'Interior ha confirmat que els detinguts volien passar a l'acció i s'estaven proveint de material per actuar. Rubalcaba ha explicat que l'operació és fruit d'un avís dels serveis d'informació espanyols i europeus, que han alertat que a Barcelona s'hi estava coent un possible atemptat. El govern adverteix que la presumpta cèl·lula tenia un grau d'organització important.

Actualitzat
Rubalcaba ha assegurat en roda de premsa que els 14 presumptes islamistes detinguts a Barcelona havien anat "un pas més enllà" de la radicalització ideològica. El ministre de l'Interior ha reconegut que planejaven proveir-se d'explosius i es preparaven per cometre un atemptat, possiblement en aquesta mateixa ciutat.

En els registres que s'han fet en cinc domicilis, un al carrer Hospital i un altre en una mesquita s'han trobat quatre temporitzadors, telèfons mòbils i diferent material informàtic, que està sent analitzat per saber el grau de vinculació dels detinguts amb altres grups terroristes fora d'Espanya. L'operació ha acabat amb la detenció de dotze pakistanesos i dos indis.

Rubalcaba ha explicat que la investigació va començar després que la Guàrdia Civil rebés informació que indicava que es podria estar preparant "alguna acció terrorista en territori espanyol, en concret a la ciutat de Barcelona". El ministeri explica que es tracta d'"un grup amb un nivell d'organització important" que hauria anat "un pas més enllà de la radicalització ideològica i estaria plantejant clarament adquirir mitjans per fabricar explosius i eventualment fer accions violentes". Rubalcaba reconeix que s'ha trobat material suficient per pensar que "ja estaven en la fase d'activitat".

Un salt qualitatiu

El titular d'interior ha explicat que l'operació encara continua oberta, ja que queda molt material per analitzar, però ha eludit especular si hi haurà més detencions o si els detinguts tenen vinculació amb un grup desarticulat a Barcelona el 2004 relacionat amb Al-Qaeda.

La investigació dels ordinadors permetrà saber "el grau de connexió amb altres grups" que haguessin actuat dins o fora d'Espanya. Aquest no és la primera operació de la Guàrdia Civil i la policia contra presumptes cèl·lules de caràcter radical islamista, però el ministeri admet que la de Barcelona suposa un salt qualitatiu. Rubalcaba ha matisat que les operacions portades a terme els últims anys tenien a veure amb el finançament de moviments radicals o amb la captació d'individus, mentre que els detinguts d'aquesta última volien passar a l'acció.
Anar al contingut