Madrid

Rubalcaba assegura que ETA volia apujar la moral de la tropa amb el seu pla de fuga

Els plans de fuga d'ETA eren un cop psicològic de cara a la galeria. Segons el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, la banda intentava "elevar la moral de la tropa" amb el seu pla per alliberar de la presó de Huelva dos dels seus presos. El pla, que incloïa el segrest d'un helicòpter, seria doncs una estratègia per aconseguir esborrar el mal moment que està passant la banda, segons Rubalcaba. En unes declaracions a Ràdio Nacional d'Espanya, el titular d'Interior assegura que la lluita antiterrorista funciona molt bé i està fent mal a ETA. Tot i això, recorda que la banda segueix tenint capacitat per matar.

Actualitzat
El ministre de l'Interior assegura que l'organització terrorista volia donar un "cop psicològic" amb el seu pla de fuga a Huelva perquè "està passant un mal moment". En declaracions a Ràdio Nacional d'Espanya, Rubalcaba ha assegurat que els militants d'ETA "estan preocupats" i ha afegit que l'entorn polític de la banda està en ple debat perquè "com més èxits tenen la Policia, la Guàrdia Civil i la policia francesa, menys sentit té la lluita armada".

Per tot plegat, Rubalcaba creu que amb la fuga, "amb un segrest i un helicòpter", ETA, a més d'alliberar dos pistolers, "intentava elevar la moral de la seva tropa". És a dir, a banda de recuperar dos etarres, es volia donar un cop d'efecte. Però és un cop d'efecte que no ha arribat, encara que ho han intentat en diverses ocasions. Rubalcaba explica que el pla de fugida s'havia provat almenys dos cops, primer el 2007 i després el 2008, i que encara seguia actiu.

En la primera ocasió, protagonitzada per membres del "comando Biscaia", no va reeixir, però van deixar un cotxe bomba a Durango, un atemptat del qual els terroristes van sortir fugint amb un vehicle portuguès. En la segona tampoc els va sortir bé, però explica l'aparició d'un cotxe cremat a Salamanca.
Anar al contingut