Madrid

Rubalcaba afirma que "en cap cas" De Juana Chaos serà enviat a casa

El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha assegurat que el pres etarra José Ignacio de Juana Chaos "no serà traslladat en cap cas al seu domicili" quan rebi l'alta mèdica. Rubalcaba ha explicat també que facultatius d'Institucions Penitenciàries s'han reunit aquest dimarts al matí amb l'equip mèdic que atén De Juana Chaos i que "en les pròximes hores o dies" traslladaran al Ministeri de l'Interior un dictamen complet a partir del qual es prendrà una decisió definitiva. "De Juana no serà traslladat a casa seva sigui quin sigui el dictamen mèdic que ens proporcionin; vull que quedi absolutament clar", ha conclòs el ministre de l'Interior.

Actualitzat

El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha explicat que aquest dimarts al matí dos metges s'han reunit amb els professionals que tracten José Ignacio de Juana Chaos "per saber quin és el seu estat de salut" i que en els pròxims dies emetran un informe.

El següent pas serà que Interior prengui una decisió "ajustada a la llei i d'acord amb el jutge de Vigilància Penitenciària". Rubalcaba, en aquest punt de l'entrevista a Telecinco, ha afirmat: "Li vull dir una cosa perquè quedi clara: el senyor De Juana Chaos no serà traslladat a casa seva sigui quin sigui el dictamen mèdic que ens proporcionin els equips que treballen en aquest moment. En cap cas serà traslladat al seu domicili. Això l'hi puc garantir. Vull que aquesta nit quedi absolutament clar."

Rubalcaba va explicar l'1 de març, el dia que De Juana va ser traslladat a Sant Sebastià, que l'etarra compliria "la seva condemna en règim atenuat pel seu greu estat de salut, per evitar-ne la mort i per mirar que es recuperés". Després, "si és possible", va dir, se l'enviarà a casa seva "fins al restabliment".

Divendres passat va aparèixer la notícia que De Juana Chaos havia rebut l'alta mèdica, però Institucions Penitenciàries mantenen que no se'ls ha comunicat cap alta. Un cop concedida aquesta alta, l'etarra pot sortir de l'hospital i es presentarien dues opcions: esperar a rebre l'alta mèdica a casa seva, amb control telemàtic, o que l'enviessin a la infermeria d'una presó.

Quan rebi l'alta, Institucions Penitenciàries té l'"obligació legal" de reconsiderar la situació del pres, i això podria suposar des de l'aplicació del tercer grau, que permet anar a la presó només a dormir, fins al trasllat a una presó en segon grau. El ministre Rubalcaba ja ha aclarit, però, que "en cap cas" De Juana serà enviat a casa seva.

L'opinió d'Azkarate i Tura

En declaracions a "La nit al dia", la portaveu del govern basc, Miren Azkarate, ha recordat que De Juana ja va complir la pena de presó pels assassinats que ha cometre i "tot el que ha vingut al darrere ha estat intentar construir imputacions en base a delictes d'opinió". Azkarate ha remarcat que l'última paraula la té Institucions Penitenciàries i que el jutge va dir que el pres "s'estaria a l'hospital fins que es recuperés i, després, probablement a casa seva".

Azkarate ha reiterat que el govern basc sent "repugnància" pels crims de De Juana, però això no treu que "va complir la pena que li van imposar aplicant la legislació vigent en aquell moment".

També en declaracions a "La nit al dia", la consellera de Justícia, Montserrat Tura, ha afirmat que De Juana "ha de complir d'una manera o altra" els tres anys que li queden" i que, pel que ha dit el ministre Rubalcaba, ella entén que "serà així". "No tenim previst per ara que els compleixi en arrest domiciliari", ha conclòs Tura.

Anar al contingut