Rubalcaba, adeu a l'home d'estat del PSOE

Actualitzat

"Sempre serà recordat com una gran figura del parlamentarisme del segleXXI." Amb aquestes paraules i un llarg aplaudiment, el Congrés dels Diputats acomiadava un emocionat Alfredo Pérez Rubalcaba que deixava l'escó i posava fi a la seva carrera política. Els mals resultats del PSOE a les eleccions europees del 2014 i la lluita interna per la direcció del partit el van forçar a prendre aquesta decisió.

Nascut l'any 1951 a Cantàbria, Alfredo Pérez Rubalcaba va començar a militar al PSOE l'any 1974, on va desenvolupar tota la seva carrera política fins que va plegar, el 2014. Durant aquestes dècades va ocupar diversos càrrecs polítics i institucionals.

 

Home d'estat del PSOE

Amb l'arribada del PSOE al govern d'Espanya, l'any 1982, Rubalcaba va assumir diferents càrrecs relacionats amb la Universitat i l'educació. L'any 1988 va ser nomenat secretari d'estat d'Educació.

A la dècada dels 90, va ser ministre d'Educació i Presidència amb els governs de Felipe González. És en aquesta època quan va forjar la seva imatge de brillant home gris del PSOE.

Després van venir els governs d'Aznar i, el 2004, Rubalcaba va ser clau com a director de campanya del PSOE en aprofitar la mala gestió del PP pels atemptats islamistes de Madrid del març d'aquell any.

 

 

Clau en la lluita antiterrorista

Aquell episodi portaria José Luis Rodríguez Zapatero a La Moncloa i, amb ell, Rubalcaba va ser catapultat a primera línia. Va concentrar els càrrecs de vicepresident del govern, portaveu i ministre de l'Interior. Pel seu coneixement en la lluita antiterrorista, Rubalcaba està considerat un dels artífexs de l'alto el foc definitiu d'ETA.

La crisi econòmica va passar factura electoral al PSOE. En plena recessió, Rubalcaba es va convertir en el candidat socialista a les generals del 2011, que va perdre davant de Mariano Rajoy.

El febrer del 2012 va ser elegit secretari general del PSOE, després de derrotar Carme Chacón. Va haver de gestionar com a secretari general socialista els efectes de la crisi i l'esclat del procés sobiranista català.

 

Fi a la carrera política

Els mals resultats del partit a les eleccions al Parlament Europeu d'aquell mateix any el van portar a deixar la secretaria general el juliol del 2014. Després de 40 anys de carrera política al PSOE, Rubalcaba va tornar a la Universitat i va deixar pas a un aleshores desconegut Pedro Sánchez.

ARXIVAT A:
PSOEObituari
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut