Rotllos de paper de vàter més gruixuts i de menys metres per l'elevat preu de l'energia

Fàbriques de paper, forns de pa i tintoreries fan canvis en la forma de funcionar per contrarestar l'escalada de la llum i el gas

Maria Fernández NogueraActualitzat

L'elevat cost de l'energia ofega les companyies que necessiten fer-ne servir molta, com les fàbriques de paper, els forns de pa o les tintoreries. Moltes empreses ja estan fent canvis d'hàbits o dissenyant plans de contingència per fer front a aquest sobrecost.

El preu de la llum s'està enfilant aquests dies encara més i aquest dilluns el kilowatt hora al mercat majorista puja fins als 423 euros; això és més del triple que ara fa un any.

De fet, els experts vaticinen que els preus cars de la llum i el gas van per llarg i la situació aboca les companyies a un futur incert.

Ens hem fixat en el cas d'una fàbrica de paper que abans gastava mig milió d'euros en energia i ara la factura se li ha multiplicat per sis, fins als 3,3 milions d'euros. També en un obrador de pa, que ha passat de pagar 30.000 euros a pagar-ne 75.000. I, com a tercer exemple, en una tintoreria que abans tenia una factura de la llum de 400 euros i ara, de 900.  

Fàbrica de paper de Besalú, a la Garrotxa (CCMA)

Fàbrica de paper

Increment de la factura energètica: de 500.000 euros a 3,3 milions d'euros/mes

Cada tona de paper que surt de la fàbrica de paper que hi ha a Besalú s'ha encarit ja més del doble i els propers dies pujarà un 20% més. El gerent de la companyia LC Paper, Joan Vila, creua els dits perquè el mercat accepti aquest nou increment de preu.

De fet, són aquests augments els que han fet que l'empresa es vagi recuperant de les pèrdues de l'any passat, quan l'energia ja havia pujat però els preus s'havien quedat igual. Amb tot, el 2021 la companyia va perdre 3 milions d'euros i aquest any acabaran "en la millor de les situacions amb un milió d'euros de benefici". Guanys que no compensaran, doncs, les pèrdues de l'any passat.

 

En aquesta empresa la factura mensual d'energia s'ha multiplicat per sis: de 500.000 euros el març del 2021 a 3,3 milions mensuals el mes passat.

Fan servir molta energia, principalment gas, sobretot per assecar el paper i, per estalviar-ne, ara fan el paper de vàter més gruixut, i els rotllos tenen menys metres. "Hem augmentat el gramatge de cada capa i com que hem de mantenir el pes de cada rotllo hem abaixat els metres", argumenta Vila.

I mentre de moment el mercat accepta l'augment de preu del paper tissú (el que es fa servir per a paper de vàter, de cuina o mocadors de paper), ha baixat la demanda el paper per fer bosses, a causa de l'encariment. Per això, la companyia ha eliminat un torn de treball a la màquina que fa aquest tipus de producte.

És un torn que han traslladat a la màquina de paper tissú, amb l'esperança d'augmentar-ne les vendes a països europeus com Alemanya davant l'expectativa que les fàbriques d'allà no puguin fer-ne tant per possibles problemes a l'accés del gas.

"Amb una situació com aquesta, si no som flexibles i preparem contingències i accions per sobreviure, és molt complicat", subratlla Vila.

Una imatge de l'obrador de pa de Cornellà de Llobregat (CCMA)

Obrador de pa

Increment de la factura energètica: de 30.000 a 75.000 euros/mes

Als forns de pa també fan mans i mànigues per estalviar energia. A Cornellà de Llobregat hi ha un obrador on han reduït les hores que tenen engegat el forn i han posat plaques fotovoltaiques a la teulada, però l'estalvi energètic no compensa l'escalada dels preus i l'empresa ha deixat de tenir beneficis i algun mes l'han tancat amb pèrdues.

Fan servir molt de gas per als forns i també molta llum, sobretot per als congeladors. Abans pagaven 30.000 euros mensuals de factura energètica i ara, tot i tenir les plaques solars des del març, en paguen 75.000.

"Estem mirant altres maneres d'estalviar energia, perquè així no podem seguir", exposa Lluís Rovira, gerent de l'empresa, Forns Rovira. Es plantegen per exemple, substituir el gas amb què escalfen els forns per pèl·lets, que costen la meitat.

 

Els ingredients amb què fan pa i pastissos també són ara molt més cars. I els productes que surten d'aquest obrador van incrementar preus un 10% a principis d'any.

És un increment baix si es compara amb l'elevat augment de costos de l'energia i de la matèria primera que utilitzen, però no s'atreveixen a apujar més els preus per por de perdre quota de mercat.

"Crec que ens toca esforçar-nos-hi, treballar, patir el mínim possible, però estar disposats a patir i tirar endavant", considera Rovira.

Una tintoreria d'Esplugues de Llobregat (CCMA)

Tintoreria

Increment de la factura energètica: de 400 a 900 euros/mes

Hi ha una petita tintoreria a Esplugues de Llobregat que ha tingut les portes obertes gairebé tot el mes d'agost, amb l'objectiu de facturar el màxim possible per compensar l'increment de la factura de la llum.

"Per desgràcia, no ens podem permetre el luxe de tancar, perquè realment necessitem ingressos", rebla el propietari de la tintoreria Net&Co, Miquel Armengol Guerri.

La factura de la llum va augmentar-li dels 400 als 900 euros al mes i, tot i que ara ha canviat de companyia i paga una mica menys, assegura que l'elevat cost de l'energia ha fet que faci mesos que té pèrdues. Unes pèrdues que fan que es plantegi reduir l'horari a l'única treballadora que té. "No puc seguir-li pagant una jornada completa", lamenta.

 

Es posa a treballar ben d'hora, a trenc d'alba, per aprofitar les hores en què l'energia és més barata, i, si pot, evita posar l'assecadora. "L'assecadora és una màquina de menjar energia, així que quan puc penjo la roba i l'eixugo a ventilador".

Ha apujat els preus, però no ha repercutit ni de bon tros tot el sobrecost que té el seu negoci per por de perdre la clientela. I admet que, tot i que no ho voldria, tancar li ha passat pel cap en molts moments. "La situació és difícil, molt difícil. Has d'anar resistint", sentencia.

 

ARXIVAT A:
EnergiaEmpresa
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut